Husets Biograf i København slukker lyset

Det er alltid trist når en tradisjonsrik kino må stenge dørene, og i dag kom nyheten fra Danmark om at en av Københavns små arthauskinoer, Husets Biograf, er tvunget til å legge ned virksomheten – etter at støtten fra Dansk filminstitutt i år er blitt halvert. (Finn ut mer om Husets Biograf i omtalen på CinemaTreasures.org.) I pressemeldingen sendt ut av eieren, sitert på Christian Monggaards blogg hos Information, finner vi denne beskrivelsen av kinoen:

Biografen åbnede i 1973 som den første i en række af små art cinemas i København drevet af filmentusiaster, der var garanter for de smalle kunstneriske film, som ellers ikke fandt vej til de københavnske lærreder. I de sidste 17 år har jeg i Husets Biograf haft ansvaret for at føre den linje videre med egne filmimporter, filmpremierer fra andre små importører, filmuger, instruktørserier, deltagelse i filmfestivaler og børnefilmklub.

Selv om jeg ikke har vært på akkurat denne lille kinoen, er det umulig å ikke føle sørgmodighet over nedleggelser som dette. Den kinokulturen som finnes utenfor kjøpesentermegaplexene bevares. Den danske floraen blir i år en art fattigere. Dessverre.