Hva er Woody Allens Whatever Works?

whateverworks-montages

Woody Allen ser ut til å surfe på en brusende bølge om dagen. Vicky Christina Barcelona fisket med seg både Oscar (for Penélope Cruz) og Golden Globe (Beste film – komedie), og var dessuten høyt oppe på undertegnedes liste over fjorårets beste filmer. Sammen med Match Point er den det bebrillede geniets beste det siste tiåret, og skal vi tro de aller tidligste rapportene om hans neste film Whatever Works, føyer den seg pent ved siden av disse to. Filmen har Larry David (Seinfeld, Curb Your Enthusiasm) og Evan Rachel Wood (Across the Universe, The Wrestler) i hovedrollene, og forteller om en romanse mellom de to, som befinner seg på to mildt sagt ulike sider av aldersskalaen. Dette tråkker i velkjent og selvbiografisk Allen-terreng.

Filmen er satt til New York, hvor Allen ikke har spilt inn en film siden fornøyelige Melinda and Melinda i 2004, og utifra de mange bildene som nylig har blitt sluppet fra filmen, later det til å være et kjærkomment gjensyn med metropolen. På mange måter ser Whatever Works ut til å minne om mesterens åttitallsverker; bare kostymet til Evan Rachel Wood gir meg assosiasjoner til tidligere Allen-gjengangere som Dianne Wiest og Mia Farrow, og fotoarbeidet til Harris Savides fanger noe av den gråbrune bakgårdsstemningen fra filmer som The Purple Rose of Cairo og Radio Days.

Da har jeg enda ikke nevnt at eminente Patricia Clarkson (The Station Agent, Six Feet Under) spiller en sentral birolle, som det allerede spekuleres i om har Oscar-sjanser. Woody Allen skriver biroller som ingen andre, og gir ofte de eminente karakterene viktige dramaturgiske funksjoner; akkurat når filmene ser ut til å gå inn i hvilemodus, puster han dem grenseløst til live med et fyrverkeri ala Penélope Cruz i Vicky Christina Barcelona. Filmene hans har høstet mange nominasjoner og priser i birollekategoriene – spesielt for kvinnene. Penélope Cruz, Mira Sorvino og Dianne Wiest har alle vunnet for Woody Allen-filmer – sistnevnte to ganger! Det skal bli spennende å følge Whatever Works videre. Jeg har allerede en sterk følelse av at dette kan bli en av årets fineste kinoopplevelser.

Se de ferske bildene fra filmen her.