Whit Stillman tilbake med Damsels in Distress

For nokså kort tid tilbake opplevde jeg filmeufori i møtet med Whit Stillmans fantastiske indieklassikere Metropolitan og The Last Days of Disco. Stillmann skildrer åttitallets intellektuelle overklasseungdom i New York med sylskarp penn, ispedd en varme og omsorg for karakterene som øyeblikkelig slo meg som unik. Stillmanns filmer kan sies å være en vellykket kombinasjon av Woody Allen, Bret Easton Ellis og The Breakfast Club – og liker du den slags bør du omgående gjøre deg kjent med regissøren som nå endelig kommer med en ny film.

Det har gått tolv år siden The Last Days of Disco, og Stillman har visstnok flørtet og rotet med en rekke prosjekter i denne perioden, uten at noen av dem har forløst seg til å faktisk bli en film. Men nå er visst endelig tiden inne, og Stillman skal – som tidligere – både regissere og skrive manuskript.

Filmen skal hete Damsels in Distress, og OpenCastingLive skriver følgende om filmens plot (via The Playlist):

[The picture] centers on a group of college girls who take in a new student and teach her their own misguided ways of helping people. Lily, a new student at Seven Oaks University, winds up filling in with a dynamic and highly individualistic group of girls, addicted to the elegance of the past: Heather, Violet and Rose all volunteer at the campus Suicide Prevention Center, convinced that musical dance, sharp clothes and good hygiene — the Dior perfume «Diorissimo» is their trademark — can all contribute to staving off the inevitable self-destructive impulses that follow hard on the heels of failed college romances. Despite their sophisticated talk and savvy use of perfume, the girls are plagued by Cupid’s arrows and must adjust their psyches to the onset of amour.

Dette kan bli et usedvanlig kledelig prosjekt til en regissør hvis varemerke er å skildre gruppedynamikk. Damsels in Distress høres dog hakket mer ironisk og foraktfull ut enn Stillmans tidligere filmer, og jeg håper han finner balansen mellom skarp satire og varmt karakterdrama som gjør disse filmene så uforglemmelige og bevegende. Filmen ventes å få premiere i 2011, og i mellomtiden foreslår jeg at du gjør deg kjent med auteuren Whit Stillman. Utgivelsene fra The Criterion Collection er et utmerket sted å begynne…