Ellis + Schrader = The Canyons

Bret Easton Ellis er ikke bare åtti- og nittitallets mest kontroversielle forfatter, han er i ferd med å bli en markant aktør i den amerikanske filmbransjen. På Twitter er han dels sentimental, dels syrlig filmkritiker, og etter debuten som manusforfatter med særdeles mislykkede The Informers i 2008, har han en forlokkende og nesten endeløs serie filmprosjekter foran seg.

Ellis står bak manuset til high school-grøsseren Downers Grove, er involvert i en lavbudsjetts remake av American Psycho, potensielle filmatiseringer av romanene Lunar Park og Imperial Bedrooms, og en lenge etterlengtet adapsjon av Glamorama. Sistnevnte anført av Roger Avary som står bak den beste Ellis-filmatiseringen til nå, The Rules of Attraction. (Personlig har jeg lenge forestilt meg at Sofia Coppola ville vært det perfekte regissør-valg her, men det blir altså med drømmen.) Og sist, men størst: Ellis har skrevet manuskriptet til The Golden Suicides, basert på Nancy Jo SalesVanity Fair-artikkel om kunstnerparet Theresa Duncan og Jeremy Blakes dobbeltselvmord i 2007. Først satt Gus Van Sant i registolen (som vel fortsatt er kreditert som produsent, og muligens medforfatter), men etter en stund avslørte Ellis at ingen ringere enn Gaspar Noé skal sprøyte dette tragisk-romantiske skjebnedramaet inn i filmhistorien. Ryan Gosling er også involvert, og da sannsynligvis i rollen som Blake.

Promobilde hentet fra The Playlist.

Innimellom alt dette har det dukket opp enda et prosjekt, som er ekstra spennende for alle oss som har sansen for de komiske overdrivelsene i Ellis’ litteratur; det finnes liksom ingen grenser for hvor mye sex og vold det skal være, og hvor frastøtende detaljert dette skal skildres. The Canyons er en erotisk film noir satt til Los Angeles, som er skrevet av Ellis og skal regisseres av selveste Paul Schrader, som aldri har skydd kontroversielt innhold (Taxi Driver, Hardcore). Handlingen vil utspille seg i et ungt miljø som skaper assosiasjoner til både The Informers og Less Than Zero/Imperial Bedrooms. The Playlist oppsummerer de magre opplysningene som foreligger i øyeblikket:

While exact plot details are being kept under wraps, The Playlist has learned that the film will follow a small group of Los Angeles twenty-somethings, in a psycho-sexual thriller that will have both crime and redemption elements. As Ellis has suggested, both the male and female leads will have nudity as a requirement, but we’re told it won’t be employed salaciously. But perhaps the most intriguing element of the production is how the financing and distribution is being put together.  Ellis, Schrader and producer Braxton Pope are financing the picture, and while they have had some interest from the mini-majors around town, they plan to hang on to the project themselves so they can make it without any compromises. The picture will be shot digitally, with a VOD/Netflix style release planned.

Som stor fan av Ellis’ forfatterskap, blir jeg lykkelig av å lese at han for en gangs skyld får helt frie tøyler på lerretet. Vurderer man Mary Harrons adapsjon av American Psycho på egne premisser er den en glimrende satire, men råskapen i bokas univers druknet litt i all komikken, sannsynligvis av hensyn til massepublikummets toleransegrenser. Ellis har selv foreslått pornostjernen James Deen i en av hovedrollene på Twitter (fordi rollefiguren er nødt til å «be full frontal naked banging girls and guys realistically»), men det gjenstår å se om dette er oppspinn for å skape blest rundt produksjonen. Castingen er åpen og har nettopp begynt, så hvis dette skulle friste er det bare å booke flybilletter til L.A i god tid før 9. juli, når produksjonen starter.

Allerede 31. juli slås kameraene av, så det burde være rimelig å forvente at The Canyons blir å se på VOD-tjenester i løpet av høsten. Er dette verdt å glede seg til? Bidra gjerne med dine synspunkter i kommentarfeltet!