- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Hva er Woody Allens Whatever Works?

Av Lars Ole Kristiansen , 6. april 2009 i Artikler

whateverworks-montages

Woody Allen [1] ser ut til å surfe på en brusende bølge om dagen. Vicky Christina Barcelona [2] fisket med seg både Oscar (for Penélope Cruz [3]) og Golden Globe (Beste film – komedie), og var dessuten høyt oppe på undertegnedes liste over fjorårets beste filmer. Sammen med Match Point [4] er den det bebrillede geniets beste det siste tiåret, og skal vi tro de aller tidligste rapportene [5] om hans neste film Whatever Works [6], føyer den seg pent ved siden av disse to. Filmen har Larry David [7] (Seinfeld, Curb Your Enthusiasm) og Evan Rachel Wood [8] (Across the Universe, The Wrestler) i hovedrollene, og forteller om en romanse mellom de to, som befinner seg på to mildt sagt ulike sider av aldersskalaen. Dette tråkker i velkjent og selvbiografisk Allen-terreng.

Filmen er satt til New York, hvor Allen ikke har spilt inn en film siden fornøyelige Melinda and Melinda [9] i 2004, og utifra de mange bildene som nylig har blitt sluppet fra filmen, later det til å være et kjærkomment gjensyn med metropolen. På mange måter ser Whatever Works ut til å minne om mesterens åttitallsverker; bare kostymet til Evan Rachel Wood gir meg assosiasjoner til tidligere Allen-gjengangere som Dianne Wiest og Mia Farrow, og fotoarbeidet til Harris Savides [10] fanger noe av den gråbrune bakgårdsstemningen fra filmer som The Purple Rose of Cairo [11] og Radio Days [12].

Da har jeg enda ikke nevnt at eminente Patricia Clarkson [13] (The Station Agent, Six Feet Under) spiller en sentral birolle, som det allerede spekuleres i om har Oscar-sjanser. Woody Allen skriver biroller som ingen andre, og gir ofte de eminente karakterene viktige dramaturgiske funksjoner; akkurat når filmene ser ut til å gå inn i hvilemodus, puster han dem grenseløst til live med et fyrverkeri ala Penélope Cruz i Vicky Christina Barcelona. Filmene hans har høstet mange nominasjoner og priser i birollekategoriene – spesielt for kvinnene. Penélope Cruz, Mira Sorvino og Dianne Wiest har alle vunnet for Woody Allen-filmer – sistnevnte to ganger! Det skal bli spennende å følge Whatever Works videre. Jeg har allerede en sterk følelse av at dette kan bli en av årets fineste kinoopplevelser.

Se de ferske bildene fra filmen her [14].


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2009/04/synsing-rundt-w-allens-whatever-works/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Woody Allen: http://montages.no/filmfolk/woody-allen

[2] Vicky Christina Barcelona: http://www.imdb.com/title/tt0497465/

[3] Penélope Cruz: http://montages.no/filmfolk/penelope-cruz

[4] Match Point: http://www.imdb.com/title/tt0416320/

[5] rapportene: http://www.firstshowing.net/2009/04/02/showest-first-reaction-to-woody-allens-whatever-works/

[6] Whatever Works: http://www.imdb.com/title/tt1178663/

[7] Larry David: http://www.imdb.com/name/nm0202970/

[8] Evan Rachel Wood: http://montages.no/filmfolk/evan-rachel-wood

[9] Melinda and Melinda: http://www.imdb.com/title/tt0378947/

[10] Harris Savides: http://montages.no/filmfolk/harris-savides

[11] The Purple Rose of Cairo: http://www.imdb.com/title/tt0089853/

[12] Radio Days: http://www.imdb.com/title/tt0093818/

[13] Patricia Clarkson: http://montages.no/filmfolk/patricia-clarkson

[14] her: http://montages.no/film/her/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.