VOD-tjenesten MUBI byr på filmhistorisk enhjørning: Jacques Rivettes Out 1, noli me tangere

Den kuratordrevne video on demand-tjenesten MUBI viser i disse dager Jacques Rivettes tretten timer lange Out 1, noli me tangere.

Out 1, noli me tangere anses for å være den franske nybølgens mest sagnomsuste og kanskje minst sette kuriositet – et slags hellige gral. Den myteomspunne filmen møtte publikum for første gang i 1971, men i ettertid har den så å si vært umulig å oppdrive.

Nå tilbyr altså MUBI Rivettes mesterverk i sin fulle prakt prakt – fordelt over fire dobbeltepisoder – til sine brukere for en overkommelig pris. (Skal man kjøpe filmen fysisk, må man ut med omlag 1200 norske kroner.) Dette må sies å være en gylden mulighet til å få med seg en av filmhistoriens sjeldne skatter.

Out 1, noli me tangere ble også vist under Tromsø internasjonale filmfestival tidligere i år, introdusert av selveste David Thomson. Montages’ omtale oppsummerer filmen slik:

Filmen forteller om to outsidere, som er ute på hvert sitt eventyr. Colin, spilt av nevnte Leaud, er en raring som kommer over det som kan vise seg å være en konspirasjon. Sammensvergelsen tar utgangspunkt i Balzac og beretningen om “de tretten”, tretten parisere fra ulike felter i samfunnet som møtes og konspirerer. I en scene møter detektiven Colin selveste Eric Rohmer i rollen som Balzac-ekspert.

Filmens andre hovedperson er Frederique, spilt av Juliet Berto – en ung dame som lurer menn for penger. I scenene med henne møter vi en rekke fantastiske bifigurer, for eksempel hennes homofile venn (med puddel) og en naiv, landens gutt. Den mest minneverdige av dem er nok likevel en aggressiv mann som tror han er Marlon Brando. I denne rollefiguren merker vi Rivettes lidenskap for film.

Out 1 RIvette Bulle Ogier mirror

Du må imidlertid være rask på labben. MUBI er som tidligere nevnt en kuratert VOD-tjeneste, der én film byttes ut med en annen hver dag. Med et utvalg som kontinuerlig skiftes ut, ligger hver tittel tilgjengelig i kun 30 dager før den byttes ut. Så skal du få med deg Out 1, noli me tangere til en billig penge, bør du prioritere den i løpet av de nærmeste ukene.

Bon appétit!