Urovekkende første trailer til J.A. Bayonas Jurassic World: Fallen Kingdom

Den første traileren til Juan Antonio Bayonas Jurassic World: Fallen Kingdom ble sluppet i dag, og sender – nesten som forventet – urovekkende signaler om sitt filmatiske uttrykk.

Jurassic World (2015) var en real kalddusj for oss Jurassic Park-fans. Etter å ha ventet en halv mannsalder på en oppfølger, var Colin Trevorrows forsøk på å gjenskape magien bare en halvhjertet creature feature som bedro de gode elementene fra den opprinnelige trilogien. Trevorrows suksess i Hollywood er og forblir et mysterium for mange av oss, men nå fører han allikevel Jurassic Park-universet videre som produsent og manusforfatter.

Et lite håp ble tent da Bayona ble annonsert som regissør til oppfølgerfilmen i fjor vår. Som vi skrev den gang: «Man kan bare forestille seg hva Bayona kan gjøre med et slikt kildemateriale: Den sitrende spenningen fra El Orfanato (2007) blandet med den hjerteskjærende gruppe/familiedynamikken i Lo Impossible (2012), og krydret med den fantastiske visuelle teften man kan skimte i den ferske traileren til A Monster Calls (2016).»

Vel, dagens trailer innfrir ikke mange av de forhåpningene. Selv om det visuelle uttrykket er noe mer kornete og teksturelt enn Trevorrows glorete forløper, er fremdeles vektskåla på more is more – store CGI-scener der Isla Nublar og alle dens beboere tilsynelatende eksploderer sammen med vulkanen på øya. Veldig lite awe and wonder, og lite interessant gruppe- og pardynamikk (Chris Pratt og Bryce Dallas Howards forhold var heller ikke en kruttønne i utgangspunktet).

Det kan virke som om traileren avslører nærmest hele historien, eller i hvert fall hele første halvdel av filmen. Det ble tidlig antydet at Jurassic World: Fallen Kingdom ville fortsette tematikken om dinosaurene som biologiske våpen (et åpenbart oppfølger-frø ble plantet da Henry Wu [B.D. Wong] tar med seg forskningsmateriale fra øya i Jurassic World), men det ser vi lite til i traileren. Det er på den ene siden betryggende, siden det er ganske feilslått som premiss. På den andre siden kan vi anta at dette befinner seg i filmens andre halvdel, altså utenfor trailerens ramme.

Noen små betryggende elementer hjelper litt, som gjesteopptredenen av Ian Malcolm (Jeff Goldblum) og Bayonas sedvanlige grep om visualitet og spenningstablåer, men det er langt flere elementer som skaper uro og nervøsitet. Kanskje selve manifesteringen av dette er trailerens grusomme, skingrende synthtolkning av de første notene i John Williams’ Jurassic Park-tema. Fysj!

Med rekordlave forventninger ser vi likevel frem til premieren på Jurassic World: Fallen Kingdom 22. juni, 2018. Kanskje har noe overlevd, også filmatisk.

*

*