Første trailer til Jurassic World er ute!

Etter en kort teaser før helgen, var den lenge etterlengtede traileren til Jurassic World annonsert å ankomme torsdag denne uken. Snutten ble imidlertid lekket allerede i dag. Mon tro om ikke Dennis Nedry har vært på ferde med sin nettverkshacking igjen.

Montages har fulgt utviklingen av den fjerde Jurassic Park-filmen siden den bevegde seg fra ryktestadiet til bekreftet produksjon. Som grenseløs fan av franchisen har jeg selv sultet etter en oppfølger siden tredjefilmen for utrolige 13 år siden. Nå har vi endelig fått noen faktiske, levende bilder å forholde oss til.

Da vi fikk nyss om historiens grunnelementer for et drøyt år siden, var jeg en smule skeptisk. Genmodifiserte dinosaurer og en overdådig, kitchy temapark? Det hørtes ganske søkt ut. Men jeg valgte likevel å beholde troen, spesielt siden regissør Colin Trevorrow ved flere anledninger har uttrykt sin respekt og begeistring for Steven Spielbergs originalfilm.

Så hvordan er disse idéene realisert i traileren?

Vel, den første halvdelen bekrefter noe av skepsisen, dessverre. Kanskje spesielt etableringsbildet av turkisfargede vann, gigantiske CGI-arenaer og det delfin-aktige shownummeret. Det virker litt fjasete, rett og slett. Det er tydelig at de har forsøkt seg på ‘awe and wonder’-estetikken fra første film, men at det jordnære og organiske som gjorde originalen så bra glimrer med sitt fravær. Den generiske trailermusikken (som forhåpentligvis har lite til felles med Michael Giacchinos endelige musikk) bidrar ytterligere til denne følelsen.

Men fra og med produsent Spielbergs navn flasher over skjermen, skifter traileren både tone og visuell egenart til noe betydelig mer lovende. Plutselig er vi tilbake i det jordlige, litt blålige skjæret som preget The Lost World: Jurassic Park mens vi følger en gruppe mennesker i nærkontakt med natur og dinosaurer. Først her føler jeg at den angivelige respekten og kunnskapen om det eksisterende fiksjonsuniverset kommer til sin rett. Også på musikksiden, der en diskret pianovariasjon over John Williams‘ berømte hovedtema hviler i bakgrunnen.

Trevorrow har passet på å inkludere noen tydelige referanser til Jurassic Park gjennom helt konkrete innstillinger – de galopperende dinosaurene som flakser over åkeren, bildet av Bryce Dallas Howard med det røde nødblusset, de blåfargede dataskjermene i kontrollrommet. Likevel må man slå fast at de dataanimerte skapningene ikke er av betydelig høyere kvalitet enn de var i 1993. Det kan man jo tolke som man vil.

Til tross for litt smålugging her og der, virker traileren lovende. Jeg har troen på at man vil bli hensatt til den fantastiske atmosfæren som preget de tre første filmene, i hvert fall fra andre akt og utover.

Jurassic World har norsk kinopremiere 12. juni 2015.

*

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 12 kommentarer

 1. PAN sier:

  Er så fan av JP at jeg til og med setter pris på The Lost World, men dette synes jeg desverre (som fryktet) så hårreisende ut. Snakker om glossy og ekkelt uttrykk. Haien feks. synes jeg er direkte elendig laget. Hva med å finne en balanse mellom digitale og praktiske effekter, slik som tidligere?

  • THE LOST WORLD er nydelig og voldsomt undervurdert. JP3 er strålende, den også. Selv om jeg ikke er fullt så negativ til traileren som deg, er jeg enig i din observasjon om bedre fordeling av CGI og animatronics — i hvert fall i første del. Andre del ser bedre ut. La oss håpe alt blir mye mer organisk i selve filmen.

  • I fare for å sette fyr i en diskusjon som kanskje ikke hører hjemme i dette kommentarfeltet; Jeg kjenner på en liten bismak som minner alt for mye om Peter Jacksons Hobbiten-filmer. Eventyrlig og underholdende, så absolutt, men fremstilt med en uhyre generisk estetikk som virker direkte uinspirert. Er dog enig med Thor Joachim som sier det blir bedre i trailerens andre halvdel. Skal uansett sees, og tenker det er verdt å være positiv frem til vi sitter i kinosalen og kan bedømme det fullstendige verket. Likefult… skepsisen er ikke til å legge skjul på etter denne traileren.

  • PAN sier:

   Hehe, morsomt at du nevner akkurat Hobbiten-filmene, som også var det første jeg tenkte, når jeg så det glatte, kunstige landskapet i oversiktsbildene.

   Angående JP3 kan jeg ikke fatte at du mener er fantastisk Joachim? Klart, den har effektene på plass, samt gjenbruk av soundtrack og tidligere karakterer/skuespillere, som settes pris på. Men det er også ting som ikke henger på greip. Velociraptorer som åpner dører kan jeg akseptere i den første filmen, men når de blant annet leker statuer, og driver med smalltak i 3’eren blir det veldig «campy», og ufrivillig komisk. Ikke på en god måte.

   (Da jeg som 9 år gammel så tyrannosaurusen få rundjuling hadde jeg lyst til å skrike ut i kinosalen, men det er kanskje bare jeg som hatet den scenen, hehe.)

  • Fantastisk synes jeg vel ikke at JP3 er. Det er et adjektiv som er forbeholdt eneren. Men at det er et drivende godt eventyr er det ingen tvil om — en god gammeldags B-film (også gjenspeilt i den litt for korte spilletiden) med A-filmens produksjonsverdier som bevarer mye av essensen fra de to foregående filmene. Noen fine ‘setpieces’ har den også.

 2. Geir J. Olsen sier:

  Er 100% enig med Thor Joachim angående antipatien mot The Lost World.

  Jeg kommer aldri til å begripe hvordan folk kan ha så mye i mot den. Greit, de kunne spart seg den flaue turnesekvensen men alt annet er jo heidundrandes god gammeldags monstermoro. Noen ganger blir jeg så oppgitt over folks popcornfilmsmak at jeg har lyst til å ta fra dem stemmeretten! XD

  Angående traileren… Liker at de ser ut til å gå fullstendig inn for Crichtons «Westworld»-scenario med totalt kaos i en «theme park», men får vond smak i munnen av det glossy, sukkertøyaktige CGI-helvetet. Bildene fra stadionen ser like kunstig og Willy Wonka ut som Phantom Menace (brrrr…). Håper dette er rettet opp og forbedret til den ferdige filmen. Føler ellers at en genmodifisert superdino som skurk er litt vel «deus ex machina». En av grunnene til at jeg elsker JP er at den ikke føles så fjern fra vår virkelighet på tross av temaet. Håper ikke de går totalt sci-fi i denne fjerde filmen.

  Rollelisten har jeg stor tro på. Ser ut som en solid blanding med ikke-helt-superstjerner-ennå som alle er veldig sjarmerende. Tror spesielt denne Ty Simpkins, som stjal Iron Man 3, er som skapt for et «Spielbergsk» eventyr. :)

  • Skal bistå opprøret mot The Lost World-hatet. Har heller aldri helt forstått ytringer som at det er en skamplett på Spielbergs filmografi og hans absolutt svakeste (klart, nå er jo mannens merittliste så fantastisk, at den svakeste kan også være bra). Det er selvsagt klasseforskjell fra originalen, men synes likevel oppfølgerne har noe ved seg. The Lost World er så klart mer en renspikket actionfilm, uten så mye mer innhold, men foretrekker alltid en monsterfilm med Spielbergs avtrykk enn uten.

   Dessverre litt skeptisk til Jurassic World, mest på grunn av det som allerede er nevnt med det alt for glatte visuelle uttrykket. Ved å genmodifisere og lage nye dinosaurer får jeg litt Godzilla-feeling, hvor det virker som det først og fremst er monsteret som er filmen, mens historien rundt egentlig er underprioritert, (hvorav vår alles favorittdinosaurfilm gjør det på motsatt vis). Men det kan jo hende jeg tar feil. Er jo noe potensiale der også, og de nostalgiske elementene med musikken og gjenskapingen av kjente scener var flott å se :)

 3. Eirik B sier:

  Flere har allerede uttrykt misnøye med åpningsbildet med porten, hvor bildet ser veldig CGI aktig ut. Men Colin har gått ut på twitter og sagt at det er en scene laget spesielt for traileren og ikke representerer hvordan det vil se ut i filmen.

  Det er tross alt over et halvt år til premie, og vi kan vel håpe på at effektene er noe mer polerte i det ferdige produktet? Hva som er vanlig vet jeg ikke, men å endre på det visuelle som fargepaletten Thor Joachim referer til kan vel også endres.

 4. Even G. Benestad sier:

  Misforstå meg rett, men den første Jurassic Park filmen er da en skikkelig pudding av en film. Noen har mekket dinosaurer på en øy og det er klart for publikum??? DUH!?! Jeg elsker den! Den har alt en god Spielberg skal ha! Det eneste som truer denne er at Spielberg ikke styrer skuten.

 5. Are Skodvin sier:

  Men altså – skulle ikke denne filmen være en fortsettelse på historien? Dette ser jo mer ut som en remake av den første filmen…

 6. Geir J. Olsen sier:

  Hvordan får du det til å være en remake? Parken var jo en hemmelighet i den første filmen og hadde ikke åpnet for vanlige turister ennå, det hele var mer en prøvetur og den gikk – for å si det mildt – i dass. 8)

  Først nå, 22 år senere, så har parken virkelig åpnet for fullt, etter John Hammonds opprinnelige visjon. Det virker som en ganske naturlig oppfølger.

 7. Ser forresten at Colin Trevorrow har uttalt at en del av de verste CGI-klippene var spesifikt laget for traileren, så kan godt hende estetikken ikke blir så ille som man kan frykte. http://www.gamesradar.com/colin-trevorrow-responds-jurassic-world-cgi-criticisms/

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>