Steven Spielberg, Tom Hanks og Meryl Streep kaster seg over det journalistiske dramaet The Post

I går ble det annonsert enda et prosjekt i Steven Spielbergs stadig omskiftende kalender – det journalistiske oppnøstningsdramaet The Post om de skjebnesvangre Pentagon Papers, med Tom Hanks og Meryl Streep i sentrale roller.

Alle som har fulgt Steven Spielbergs karriere en stund vet at prosjekter kommer og går med jevn hyppighet. Mesterregissøren er i ferd med å ferdigstille sin neste film, Ready Player One, i disse dager, og etter planen skulle det religionshistoriske dramaet The Kidnapping of Edgardo Mortara være nestemann ut. I tillegg står både Jennifer Lawrence-filmen It’s What I Do og en femte Indiana Jones-film på plakaten. Nå skyves imidlertid alt til side for en superrask produksjon av The Post – angivelig så rask at den rekker innværende Oscar-sesong.

The Post tar utgangspunkt i en velkjent politisk skandale, basert på et manus av Liz Hannah. I 1971 valgte avisene New York Times og Washington Post begge å publisere de såkalte Pentagon Papers – dokumenter som avslørte en oppskalering av Vietnam-krigen i en periode der det offisielle politiske ståstedet var nedtrapping. Dette førte igjen til en omfattende rettsprosess og en offentlig diskusjon omkring pressefrihet og lyssky politisk virksomhet, bare kort tid før Watergate-skandalen. Filmen vil hovedsakelig fokusere på forholdet mellom Washington Post-redaktør Ben Bradlee (Tom Hanks) – også gestaltet av Jason Robards i All the President’s Men (1976) – og avisens forlegger Kay Graham (Meryl Streep).

Journalistiske oppnøstingsdramaer er ikke alltid en barmhjertig sjanger, men de seneste årene har Spielberg flekset betydelige filmmuskler med dialog- og informasjonstungt materiale som Lincoln (2012) og Bridge of Spies (2016). Kanskje kan han også omforme dette kildematerialet til noe levende og spenstig; noe som ikke bare kretser rundt endeløse telefonsamtaler og raslende papirbunker.

Etter planen skal filmen begynne innspilling allerede i mai, og det er betimelig å spørre om aktualiteten også har ekstra-filmisk beydning – Meryl Streep i et subversivt politisk drama i en tid der den sittende amerikanske presidenten både har uttrykt seg kritisk ovenfor skuespiller-legenden, og selv sitter på lyssky politiske agendaer? Uansett, det mest spennende blir kanskje hvorvidt Spielberg klarer å fullføre prosjektet på den angitte tiden!