Sørkoreanske Burning vant Sølvspeilet under Film fra Sør

Film fra sør 2018: Sørkoreanske Lee Chang-dongs første spillefilm på åtte år, Burning, vant hovedprisen Sølvspeilet under Film fra sør-festivalen i kveld.

Det var i konkurranse med blant annet japanske Hirokazu Kore-edas Shoplifters og tyrkiske Nuri Bilge Ceylans Det ville pæretreet. Juryen bestod av Marte Stapnes, Khalid Maimouni og Kalle Løchen, og i sin begrunnelse skrev de blant annet: «Filmen som får juryens gunst er en helstøpt, velregissert historie […] En stilsikker fortelling […] hvor replikkene aldri blir platte, og historien aldri er overfortalt. Denne filmen viser kraften i en god filmfortelling.» (Les vår festivalomtale.)

Juryen for Film fra Sørs andre konkurranseprogram «Nye stemmer» (Britt Sørensen, Kristin Aalen og Jon Iversen) valgte kasakhstanske Sergej Dvortsevojs Ayka (som også stakk av med Cinéma extraordinaire-prisen under BIFF tidligere i høst): «Gjennom historien om en ung kvinne kommer vi nært inn på migrantlivet i en stor metropol. Manuset overrasker stadig vekk med uforutsigbare og effektfulle vendinger. Kameraarbeidet har dokumentariske kvaliteter som bringer oss fysisk svært tett på hovedpersonen. Skuespiller Samal Jeslijamova har en imponerende tilstedeværelse.»

DOK: SØR-prisen ble tildelt fransk-kongolesiske Makala av Emmanuel Gras: «En film som kombinerer stor filmkunst og en historie som til tross for at den er minimalistisk, evner å være høyst engasjerende, emosjonell og gripende.» Publikumsprisen gikk – ikke overraskende – til Kore-edas Gullpalme-vinner Shoplifters (lytt til vår podkast). Distributøren mottar dermed en lanseringspakke til en verdi av 40 000 norske kroner. Vinnerne av Sølvspeilet (distributøren), Nye stemmer (regissøren) og DOK: SØR (regissøren) mottar henholdsvis 20 000- og 10 000 kroner.