Mohammad Rasoulofs Det finnes ingen djevel vant Film fra sørs hovedpris

Film fra Sør 2020: Oslos største filmfestival er over for denne gang, og ble for første og forhåpentligvis eneste gang avviklet digitalt. Årets vinner av hovedprisen Sølvspeilet ble iranske Mohammad Rasoulof og hans Det finnes ingen djevel.

I år deltok 14 filmer i festivalens internasjonale hovedkonkurranse. Årets vinner av hovedprisen Sølvspeilet ble Mohammad Rasoulofs Det finnes ingen djevel, som også tok med seg Gullbjørnen i Berlin. Hederlig omtale ble tildelt filmene Mødre av Naomi Kawase og Lina from Lima av Maria Paz González.

I sin takketale skriver Rasoulof: «Takk til Film fra Sør for å ha valgt ut Det finnes ingen djevel i årets hovedkonkurranse, og til juryen for valget av filmen som vinner av årets hovedpris. Jeg tror at årets viktigste budskap fra festivalen var å avholde festivalen. Det er storslått at kinoen fortsatt holder oss sammen til tross for covid-19. I dag, mer enn noen gang, ser vi hvor viktig del av livet vårt kulturarrangementer er. Takk alle sammen.»

Juryen bestod av filmformidler Kalle Løchen, filmskaper Brwa Vahabpour og filmskaper Gunhild Enger: «Vi ønsker å gi hovedprisen til en film som på mesterlig vis engasjerer oss inn i flere skjebner som danner et sammensatt bilde av et vanskelig politisk tema. (…) Til tross for en utsøkt og sikker fortellerstil, klarer den å overraske med et til tider varierende uttrykk.»

Prispengene på 25.000 kr går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge. Filmen er distribuert av Arthaus, og kommer på kino i februar 2021.

Prisen Nye stemmer deles ut til den beste av tolv filmer som har gjort seg spesielt bemerket på den internasjonale filmscenen, og som er signert første- og andregangs regissører. Prisen på 10.000 kr går til filmens regissør. Årets vinner i seksjonen for Nye stemmer ble Identifying Features av meksikanske Fernanda Valadez. Samuel Kishis The Wolves, som også er meksikansk, fikk hederlig omtale.

Juryen bestod av Britt Sørensen, tidligere kulturjournalist og filmkritiker i Bergens Tidende, og Håkon Tveit, fast filmanmelder i Dag og Tid. I deres begrunnelse heter det: «Vinnerfilmen går dypt inn i en tematikk vi gjerne hører om i forbifarten i mediene, men som de fleste av oss vet forferdelig lite om. Det handler om mennesker som forsvinner. (…) At en film om slike uhyrligheter også greier å ta i bruk et så bredt spekter av filmatiske uttrykk, og å være så blendende vakker, er en bragd. At dette er en langfilmdebut, er nesten ubegripelig.»

I konkurranseprogrammet for dokumentarfilm deltok det 11 filmer. Prisen på 10.000 kr går til filmens regissør. Årets DOK:SØR-vinner ble Colombia in My Arms av Jenni Kivistö og Jussi Rastas. Sunless Shadows av Mehrdad Oskouei mottok hederlig omtale.

I juryen satt dokumentarfilmskaper Even Benestad, billedkunstner og filmskaper Birgitte Sigmundstad og skribent, filmskaper og lektor ved Høgskolen i Innlandet Nefise Özkal Lorentzen. Begrunnelsen lyder slik: «En viktig del av arbeidet med dokumentarfilm er dets evne til å oppsøke steder når medias søkelys forsvinner. I dette tilfelle den langvarige konflikten og fredsavtalen mellom FARC og den colombianske regjeringen i 2016 som ble belønnet med Nobels fredspris. Filmen følger flere karakterer og vi blir gjennom dem gitt et bilde av et land fortsatt gjennomsyret av konflikter og klasseforskjeller. Nydelige langsomme bilder, en oppmerksomhet til detaljer og et bevisst lydbilde gjør filmen uforglemmelig.»

Årets ærespriser ble tildelt samarbeidspartnerne Nordisk Film Kino, Cinemateket i Oslo og Vega Scene, for deres fremragende arbeid på kinofeltet gjennom mange år. En ærespris ble også skjenket den japanske auteuren Naomi Kawase for hennes «fremragende bidrag til filmkunsten».