Asghar Farhadis A Hero vant Sølvspeilet på Film fra sør-festivalen 2021

Film fra sør 2021: Det nærmer seg slutten på Film fra sør for denne gang, og torsdag kveld ble årets priser delt ut og jurybegrunnelser lest opp. Blant vinnerne finner vi den iranske filmen A Hero av Asghar Farhadi, costaricanske Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén og indiske Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas.

Den 31. utgaven av Film fra sør har heldigvis blitt arrangert på «den vanlige» måten i år – med et forventningsfullt publikum samlet i noen av Oslos kinosaler, for filmopplevelser som utvider horisonten og inspirerer til et nytt blikk på verden.

11 filmer har i år deltatt i festivalens internasjonale hovedkonkurranse, og det var den meritterte iranske Oscar-vinneren Asghar Farhadi (Nader og Simin – et brudd) som tok hjem hovedprisen Sølvspeilet (og kr. 25.000 til filmens norske distributør) for A Hero. Filmen imponerte ikke oss i Montages da vi så den under Cannes-festivalen i sommer, men de tre medlemmene i årets Film fra sør-jury (bestående av de norske regissørene Iram Haq og Jens Lien, samt produsent Gudny Hummelvoll) er fulle av lovord i sin begrunnelse:

A Hero er en fengslende og uforutsigbar film om forfengelighet og hykleri. Filmen trekker oss inn i iranske samfunnsstrukturer og gir et ironisk blikk på vanlige menneskers forhold til godhet. Tilsynelatende små løgner kan få store konsekvenser – spesielt i et samfunn hvor kampen om hvordan vi ønsker å bli fremstilt trumfer sannheten. Filmen oppleves aktuell med sin kommentar om tiden vi lever i med tanke på vårt forhold til media og kjendiskulturen. Regissør Asghar Farhadis presise regi løfter en både uforutsigbar og intrikat fortelling og gir karakterene gjenkjennelige menneskelige kvaliteter. Juryen vil også fremheve hovedpersonen, Rashim, spilt av skuespiller Amir Jadidi som både forfører og fengsler oss med sin milde og ambivalente fremtoning.

Hederlig omtale gis til filmen Better Days av Derek Tsang.

«Clara Sola»

I konkurranseprogrammet Nye stemmer, der ferske filmskapere deltar med enten sin debut- eller andrefilm, gikk prisen (på 10.000 kr) Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén. Årets jury bestod av Ingrid Rommetveit, Jon Selås og Cornelius C. Steinkjer, og de ga følgende begrunnelse:

Årets beste film i seksjonen «Nye Stemmer» er et stykke latinamerikansk magisk realisme. Den er sterk i sin symbolbruk, men neddempet i form og virkemidler. Her går sanselighet og sensualitet hånd i hånd med mystisisme og en direkte hverdagspåvirkende religionsutøvelse. Filmen forteller om sterke forsøk på religionsbasert menneskeutnyttelse. Men takket være kvinnen i hovedrollens uforfalskede renhet i hennes omgang med natur og dyr, blir dette en historie om sann livsutfoldelse i konflikt med den øvrige samfunnets konformitetskrav. En fantastisk hovedrolle i et meget troverdig miljø leder oss inn i en film som både i rikdom og i all enkelthet er meget lett å bli engasjert av og identifisere seg med. Dette er en film som utfordrer og beriker og lærer bort, slik bare meget gode filmer kan gjøre. Årets vinner i seksjonen «Nye stemmer» går til regissør Nathalie Álvarez Mesén og hennes historie fra Costa Rica: Clara Sola.

Guled & Nasra fra Somalia regissert av Khadar Ayderus Ahmed får hederlig omtale.

«Writing With Fire»

Dok:Sør-prisen deles ut til den beste av ti filmer i dokumentarkonkurransen. Prisen på 10.000 kr gikk til Writing With Fire av regissørene Sushmit Ghosh og Rintu Thomas. Filmen er co-produsert av norske Sant & Usant, og kommer på NRK i 2022. Juryen har bestod av Truls Kontny, Wessam Hachicho og Sirin Eide, og ga følgende uttalelse:

Da vi skulle gå i gang med å skrive juryuttalelsen til årets vinnerfilm, som vi følte traff i både hodet og hjertet, startet vi med å skrive ned stikkord. Ordene som gikk igjen var: Håp, integritet og vågemot. Gjennom filmens hovedkarakterer blir vi invitert inn i kampen mot eldgamle samfunnsstrukturer, kvinneundertrykking og korrupsjon. Dette gjør filmskaperne med varme, humor og et stort alvor. Filmen har et godt driv og en fin rytme. Vi får en opplevelse av å være tett på karakterene som i løpet av handlingen også går gjennom en utvikling. Filmen gir innsikt i hvordan klassesamfunn fungerer, og inspirerer både til kvinnekamp og til å utfordre de etablerte strukturene. Vi blir sittende igjen med stor respekt for filmens uredde hovedaktører, og et håp om at det nytter å kjempe mot det etablerte. Årets hovedpris for dokumentarfilm går til: Writing With Fire og filmskaperne Sushmit Ghosh og Rintu Thomas.

*

Film fra sør-festivalen pågår gjennom helgen og avsluttes med siste festivaldag søndag 21. november.