Ridley Scott vender tilbake til sverd og sandaler med Gladiator 2

Etter at Gladiator kronet sin enorme suksess med å hente hjem fem Oscar-priser i 2001, blant annet for beste film og mannlige hovedrolle, ble det skrevet mange saker om at Ridley Scott ville følge opp sitt innflytelsesrike sverd-og-sandal-epos med en oppfølger. Ryktene kom og gikk, men nå ser det faktisk ut til at Scott er klar for å lage Gladiator 2.

Det var bransjenettstedet Deadline som før helgen rapporterte at Hollywood-studioet Paramount og regissørens produksjonsselskap Scott Free har satt i gang uviklingen av en ny Gladiator-film, med manusforfatter Peter Craig på plass ved skrivebordet. Bare to ganger tidligere har Ridley Scott regissert oppfølgere til egne originalfilmer (begge gangene i sitt Alien-univers, som han returnerte til med både Prometheus [2012] og Alien: Covenant [2017]).

Men der Alien-filmene eksisterer i en stadig mer utvidet mytologi med mange potensielle narrative retninger, er det ikke like lett å se hvordan fortellingen i Gladiator kan videreføres – ettersom Russell Crowes rollefigur Maximus reiste videre «til Elysium» på slutten av originalfilmen. Det er egentlig bare én historielinje som gir mening å følge opp, og det er ifølge Deadline også plottet som Ridley Scott nå har valgt seg og instruert Craig om å skrive:

Gladiator 2 will follow the continuing story of Lucius, the son of Lucilla (Connie Nielsen), The youth was the nephew of Commodus (Joaquin Phoenix), the weaselly son of Roman leader Marcus Aurelius who murdered his father seized the throne and wound up in the gladiator ring with Maximus, who though mortally wounded, skewered the emperor before fading into the great beyond to reunite with his slain wife and son. Maximus saved the boy and his mother while avenging his own family, and left a strong impression on the young Lucius.

Lucius og Commodus i «Gladiator».

I årene mellom 2000 og 2003 var den gang barneskuespiller Spencer Treat Clark et markant nærvær i tre populære, kritikerroste filmer: Gladiator (i rollen som Lucius), Unbreakable (som sønnen til David Dunn) og Mystic River (som Silent Ray Harris). Selv om det nå ikke er noen garanti for at den voksne Clark vil bli vurdert til rollen som Lucius i Gladiator 2, har M. Night Shyamalan nylig hentet skuespilleren tilbake for å spille Joseph Dunn i Unbreakable-oppfølgeren Glass (2019). Så det er mulig.

Men mest sannsynlig vil Gladiator 2 bli en film som ønsker å returnere til skildringer av gladiatorkampene og den voldelige villskapen i det romerske keiserriket. Dette vil antageligvis bety at Craig kommer til å forfatte en ny sentral rollefigur fra det laverestående gladiatormiljøet, men hvordan den voksne Lucius vil bli dramatisert – det gjenstår naturligvis å se.

Så uten særlig mange av de ikoniske rollefigurene fra originalen å videreføre, må det være lov å håpe på at Ridley Scott i det minste tar med seg noen kreative majesteter fra originalfilmen – som blant annet komponistene Hans Zimmer og Lisa Gerrard, fotograf John Mathieson, kostymedesigner Janty Yates og klipper Pietro Scalia.

Tiden vil vise – det er tidlig ennå, og først må manuskriptet til Peter Craig godkjennes av Sir Ridley og keiserne hos Paramount.