Eurodok feirer 15-årsjubileum – årets program er klart

I en fersk pressemelding presenterer Cinemateket i Oslo årets Eurodok-program. 23 filmer har blitt plukket ut, og av disse deltar elleve titler i konkurransprogrammet. Dokumentarfilmfestivalen går av stabelen 9.–13. mars. 

Filmene som er plukket ut av festivalens programsjefer speiler dagens samfunn, og fokuserer på sterke og engasjerende historier om mennesker som lever i Europa og Norge i dag. Pressemeldningen utdyper denne målsettingen: «Gjennom filmene kommer vi tett på mennesker med historier om alt fra kjærlighet og hat, til krig, fattigdom, undertrykkelse, drømmer, tilgivelse og meningen med livet. Det er rått, nært og noen ganger ubehagelig ekte.»

Eurodok arrangeres i år for 15. gang, og festivalgeneral Jan Langlo kommenterer jubileet i pressemeldingen: «Spesielt gøy er det at når vi i år feirer festivalens 15-årsjubileum får så mange spennende gjester på besøk og kan presentere et program som er bedre enn noensinne.»

Mangel på spennende gjester blir det altså ikke; i tillegg til er knippe norske regissører, vil Yann Arthus Bertrand (Human), Erik Gandini (The Swedish Theory of Love), Brian Hill (The Confessions of Thomas Quick), samt Natural Disorder-regissør Christian Sønderby Jepsen og denne filmens hovedperson, Jacob Nossel, besøke festivalen.

Helen Campbell, EU-ambassadør og leder av Den europeiske unions delegasjon i Norge, vil være til stede under premieren på festivalens åpningsfilm, Nice People («Filip & Fredrik presenterar trevligt folk»). Campbell er entusiastisk på vegne av arrangementet: «Eurodok er en viktig dokumentarfilmfestival som gjenspeiler virkeligheten i dagens Europa og stimulerer kulturutvekslingen mellom de europeiske landene. Det er viktig for å skape et europeisk fellesskap og vi er derfor glade for å kunne bidra til Eurodok nok en gang.»

På festivalens siste dag vil vinneren av konkurranseprogrammet motta Eurodok-prisen. Årets jury består av journalisten og dokumentaristen Benjamin Ree, Cecilie Bjørnaraa, filmskaper og produsent og Sharam Alghasi, mediesosiolog og
førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania. I tillegg til dette får besøkende mulighet til å stemme frem en publikumspris.

Programmet finner du i sin helhet på Eurodoks hjemmesider.