Kroken på døra for den populære dokumentarfilmfestivalen Eurodok

Eurodok har blitt en samlende festival for alle dokumentarfilminteresserte i hovedstaden, entusiastisk formidlet av Cinematekets og NFI sine ansatte. I dag ble det sendt ut en pressemelding om at denne løfterike satsingen ikke vil forlenges.

Etter hele 16 år som festival, med fokus på det beste av ny norsk og europeisk dokumentarfilm, har Cinemateket nå besluttet å legge ned Eurodok. Ettersom arrangementet stadig har økt i omfang og popularitet, er dette mildt sagt en forbløffende beslutning – og en kan få inntrykk av at den egentlige årsaken ennå ikke er kommunisert ut til offentligheten.

I dagens pressemelding forteller Cinematekets leder Jan Langlo: «Vi føler at vi har oppnådd alt vi ville med Eurodok, og enda mye mer, så nå gir vi oss mens vi er på topp, og vil frigjøre ressurser til andre cinematekoppgaver.» Her antydes det altså at midler som til nå har vært anvendt til festivalen vil flyttes over til andre formål. Det er helt sikkert gode argumenter for å gjøre noe nytt, men det er vanskelig å ikke tenke at det burde være mulig å satse på nye områder uten å avvikle et så populært initiativ som Eurodok.

Vi vil undersøke saken nærmere og følge opp med en mer utfyllende kommentar.