Ole Giævers nye film Fra balkongen får verdenspremiere under Berlinalen – Kongens nei vises i Panorama

Berlinalen 2017: Det knyttes store forventninger til Ole Giævers neste film, beskrevet som en «tid- og romodyssé», sett fra balkongen tilknyttet leiligheten der han bor i Oslo. Nå er regissøren og skuespilleren invitert til Berlinalen for tredje gang.

Både Fjellet (2011) og Mot naturen (2015) ble vist i Panorama-seksjonen – og nå er det altså Fra balkongen sin tur. Filmen utfolder seg gjennom 12 måneder fra balkongen til Ole Giæver, og i mer enn et år følger vi regissøren og familien hans gjennom hverdag og høytider, minner og fantasier og i store og små spørsmål. I dagens pressemelding fra produksjonsselskapet Mer Film beskrives den som «en humoristisk utforskning av hvordan vi lever livene våre i dag og hva det vil si å være et menneske».

Giæver gleder seg til å returnere til Berlin:

«Jeg er svært takknemlig og stolt over at jeg med Fra balkongen får komme tilbake til Berlinalen for tredje gang. Vi er nå helt i siste innspurt for å få filmen ferdig til sin verdenspremiere. Jeg har bokstavelig talt levd med denne filmen i to og et halvt år, og jeg gleder meg enormt til endelig å få dele den med publikum. Det skal bli veldig spennende å se hvilke tanker, spørsmål og diskusjoner som oppstår i etterkant av visningene.»

Ved sin side har han en like entusiastisk produsent, Maria Ekerhovd:

«Det er fantastisk at Fra balkongen får sin verdenspremiere i Berlin. Det er en stor anerkjennelse til filmen og til Ole Giæver som regissør. At han vender tilbake til Berlin for tredje gang på rad, sier noe om den hvor godt han blir mottatt internasjonalt. Ole Giæver har en helt egenartet fortellerstemme, og det blir lagt merke til. Nå gleder vi oss til å vise en modig, nær og på mange måter altomfattende film til publikum. Det er en film jeg tror mange vil kjenne seg igjen i og som vil få folk til å snakke sammen om intet mindre enn meningen med livet.»

Norsk filminstitutt beskriver Panorama-seksjonen i Berlin som et sted der både filmer med sterke kunstneriske visjoner og kommersielle muligheter kan vises; at Panorama ønsker å bygge broer mellom disse hensynene, og at filmkjøpere derfor er en tydelig definert målgruppe.

Erik Poppes nesten-Oscar-nominerte Kongens nei skal også vises i Panorama, i den såkalte Special-seksjonen. Produsent Stein B. Kvae i Paradox ser frem til å vise filmen for et tysk publikum:

«Berlinalen er en fantastisk filmfestival vi har hatt gleden av å delta på flere ganger. Sist med Kraftidioten i 2014. Vi ser virkelig frem til å vise filmen i nyrestaurerte Zoo Palast, og å presentere flere av våre veldig dyktige tyske skuespillere for et internasjonalt publikum.»

Berlinalen går av stabelen i perioden 9.–19. februar. Montages vil som vanlig være til stede for å dekke festivalen med artikler og podkaster.