Nytt alternativt fiksjonsunivers fra Den brysomme mannen-regissør Jens Lien med den HBO-klare serien Beforeigners

HBO Nordic melder i dag at de har gikk grønt lys for produksjonsstart på den norskproduserte serien Beforeigners, i regi av Jens Lien. Og ettersom Lukas Moodyssons svenske HBO-serie Gösta allerede er i produksjon, har vi nå to konkrete eksempler på strømmetjenestens ambisjoner for lokalprodusert nordisk innhold.

Etter en serie herlige, virkelighetsforskyvende kortfilmer rundt årtusenskiftet, fikk Jens Lien sin hjemlige spillefilmdebut med Jonny Vang i 2003, og en påfølgende internasjonal festivaldebut stod for døren i 2006 da Den brysomme mannen hadde premiere i Kritikeruken i Cannes. Denne filmens originale, alternative fiksjonsunivers gjorde inntrykk på kritikere og programmerere i både inn- og utland, og Jens Lien virket å være i stand til å bli noe så sjeldent som en betydelig norsk auteur på den internasjonale filmfestivalscenen.

Men av uvisse årsaker tok det fem år før neste spillefilm var klar, og da Sønner av Norge kom på kino i 2011 hadde Jens Lien lagt seg til en mer tradisjonell fortellerstil, i et realistisk fiksjonsunivers (basert på Nikolaj Frobenius‘ oppvekstroman Teori og praksis) – som igjen var mer allment tilgjengelig. Sønner av Norge ble da også hans best besøkte kinofilm her hjemme, og selv om filmen ble vist på filmfestivalen i Toronto, ledet ikke oppmerksomheten til noe internasjonalt gjennombrudd.

Siden 2011 har da heller ikke Lien laget noen nye spillefilmer, og for kinopurister kan det virke som om norsk filmkultur har «mistet» en regissør med stort potensial. Men, som de fleste vel også har registrert, sysselsettes stadig flere dyktige nordiske filmregissører av oppblomstringen i nordisk tv-drama – og Lien har de siste årene bl.a. oppnådd stor suksess i Sverige med miniserien Viva Hate (2014) og gjort et knippe episoder av norske Okkupert.

Og nå skal Jens Lien altså signere den første norskproduserte serien for HBO Nordic, og om vi spoler tilbake til opplevelsen av å se Den brysomme mannen i 2006 kan det virke som Lien med Beforeigners (skrevet av Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin) vil vende tilbake til en lignende type alternativt fiksjonsunivers som var hans varemerke i starten av karrieren. HBO Nordic presenterer serien som «en science-fiction satire satt til nær fremtid» i dagens pressemelding, og beskriver plottet i Beforeigners slik:

Et ukjent fenomen begynner å inntreffe verden over. Kraftige lysglimt viser seg i havet, og mennesker fra fortiden ankommer vår tid. De er fra tre ulike tidsperioder: steinalderen, vikingtiden og sent 1800-tall. Ingen forstår hvordan dette er mulig, og menneskene fra fortiden, kalt «beforeigners», har heller ingen minner om hendelsene. Bare én ting er sikkert: de fortsetter å komme, og det er ingen vei tilbake. Noen år senere blir Alfhildr (Krista Kosonen), en kvinne fra vikingtiden, teamet opp med den utbrente politietterforskeren Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) som et ledd i politidirektoratets integrasjonsprogram. Mens de etterforsker drapet på en «beforeigner», kommer de to på sporet av en dyptgripende konspirasjon bak fortidsmenneskenes mystiske ankomster.

Uforklarlige tidsreiser fra tre spesifikke epoker, åpenbart med potensial for scener med fish out of water-humor (Brødrene Dal-style?), og et treffende ordspill i tittelen (Bjørnstad/Skodvin stod bak Lillyhammer også, må vite), samt muligheten for Jens Lien til å dra det hele over sitt melankolsk-satiriske toneleie? Beforeigners kan gå i mange retninger – vi krysser fingrene for at HBO gir Lien & Co. størst mulig kunstnerisk frihet.

Serien vil bestå av seks episoder á 45 minutter, og får premiere på HBO Nordic i 2019/2020 – dato er foreløpig ikke satt.