Mot alle odds! Joon-ho Bongs Snowpiercer brøyter seg vei inn i den norske kinohøsten

Toget ankommer stasjonen – endelig. Distributøren ActionFilm vender tilbake, og sørger for norsk kinodistribusjon av Berlinale-favoritten Snowpiercer

I april kunne Montages rapportere at Star Media Entertainment, som på det daværende tidspunkt satt på kinorettighetene til Snowpiercer, sannsynligvis ikke kom til å sette opp filmen på kino – av ulike årsaker. Derfor så det lenge ut til å bli festivalenes og filmklubbenes oppgave å sikre et norsk filmpublikum muligheten til å se Bong Joon-hos postapokalyptiske science fiction-eventyret på det store lerretet.

Konflikten mellom Bong og Harvey ‘Scissorhands’ Weinstein, vedrørende filmens final cut (som kom til en endelig avklaring under årets Berlinale), og det faktum at filmen i lengre tid har vært tilgjengelig på DVD og Blu-ray, bla. i Frankrike, har forsinket filmens reise ut i verden. Likevel brøyter Snowpiercer seg inn i den norske kinohøsten, og bak distribusjonsspakene finner vi altså ActionFilm, som forteller at de fikk tilbudet om å overta rettighetene etter at Svensk Filmindustri (SF) mistet interessen.

Chris Evans gjør seg klar til høyhastighets-opprør i «Snowpiercer»
Chris Evans gjør seg klar til høyhastighets-opprør i «Snowpiercer»

NNår vi presiserer at filmen i lengre tid har vært tilgjengelig på DVD og Blu-Ray, og spør om ActionFilm planlegger noe spesielt i anledning kinolanseringen, forklarer Ingrid Sølverud til Montages:

Denne typen film er spesielt utsatt, og vi vil gjøre alt vi kan for å selge den inn til publikum, men vi må ha med oss kinoene for å nå ut. Vi håper den vil nå sitt publikum og at også andre vil oppdage dens kvaliteter – fordi den er unik! Vi er veldig glade for å kunne vise Snowpiercer på det store lerretet, som et alternativ til mer tradisjonelle sjangerfilmer.

Montages fikk sett Snowpiercer under både Berlinalen og Kosmorama (les vår omtale her og hør vår Filmfrelst-episode her), og ble begeistret og fascinert av Bongs kunstneriske vri på det som i sitt vesen er en high concept–actionfilm. Filmweb sitt synopsis av filmen lyder som følger:

2031. Jorden har frosset etter et feilslått forsøk på å berge ozonlaget. De gjenlevende befolker et transkontinentalt høyhastighetstog, klasseskilt som var det en ekstremutgave av Titanic. De rikeste lever i sus og dus, mens de fattige tyranniseres bakerst i toget, hvor Curtis planlegger en revolusjon. For å lykkes må han lede opprørerne til evighetsmaskinens skaper Wilford.

Filmentusiaster, kjenn deres besøkelsestid! Snowpiercer blir å se på norske kinoer fra og med 10. oktober.