Snowden-dokumentaren Citizenfour får norsk kinodistribusjon

Den nylig Oscar-belønnede Edward Snowden-dokumentaren Citizenfour får norsk kinodistribusjon.

I en pressemelding fra distribusjonsselskapet Tour de Force, ble det i dag kjent at Laura Poitras’ Oscar- og BAFTA-belønnede dokumentarfilm, Citizenfour, får norsk kinodistribusjon. Tor Fosse, daglig leder i selskapet, forsikrer om at filmen «vil få kinopremiere i løpet av kort tid på norske kinoer».

Den kritikerroste Snowden-dokumentaren startet sin reise under New York Film Festival i fjor høst. En måneds tid senere deltok den i hovedkonkurransen under den danske dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, hvor den ble møtt med så stor interesse fra det danske publikum at festivalen selv tok til roret, og sikret filmen ordinær kinodistribusjon.

Det var under CPH:DOX at Tour de Force startet den langvarige prosessen med å skire seg de norske distribusjonsrettighetene til filmen – det er altså ikke snakk om en «Oscar-grabb». I pressemeldingen uttaler Fosse følgende om prosessen med å skaffe seg rettighetene til filmen: «Vi har arbeidet i lengre tid med å få kontakt med selger og det har vært en ytterst møysommelig prosess siden vi så filmen i København i november å få den hentet hjem til norske kinoer.»

ptfjtno2

Utdrag fra pressemeldingen om filmen:

Tittelen Citizenfour henspiller på pseudonymet Edward J. Snowden brukte da han søkte å komme i kontakt med filmskaperen Laura Poitras og journalistene Glenn Greenwald da han bestemte seg for å lekke sensitiv og hemmeligstemplet informasjon om amerikansk etterretning til media.

«Jeg kan ikke gi deg annet enn mitt ord, men jeg kan love deg at det ikke vil være bortkastet tid … Vær forsiktig.» slik begynte den krypterte meldingen til Poitras i januar 2013, signert ”citizen four”. Dette dannet opptakten til at Poitras og Greenwald fikk møte Snowden i Hong Kong på et hotellrom hvor de hadde lange samtaler sammen i løpet av en ukes tid i juni 2013.

Folkene i Tour de Force har et bankende hjerte for dokumentarfilmer på kino, og i disse dager distribuerer de Tonje Hessen Scheis kritikerroste Drone, som ble belønnet med den prestisjetunge fredsfilmprisen under årets Berlinale.

Citizenfour har så langt ikke fått premieredato, men det er rimelig å anta at den er like rundt hjørnet. Se trailer og plakat til filmen under:

7