Olivier Assayas‘ knivskarpe komedie Non-Fiction forårsaket langvarige bølger av latter og mottok unisont positiv kritikermottagelse på filmfestivalen i Venezia tidligere denne måneden. For oss i Montages var filmen et av festivalens store høydepunkter, men likevel gikk det hett i samtalene over cichettiene: tenk om den ikke får norsk kinodistribusjon?
Vi husker med gru tilbake på den hårreisende situasjonen rundt Assayas’ forrige film, mesterverket Personal Shopper (2016), som av ubegripelige årsaker aldri fikk regulær kinodistribusjon i Norge. Tidligere har Assayas jevnlig blitt satt opp på kino i Norge, nylig med filmer som Sils Maria (2014) og Etter revolusjonen (2012), og i starten av karrieren med Irma Vep i 1997. Til og med mini-serien Carlos (2010) nådde ut til norske filminteresserte, men tilfellet Personal Shopper ga et illevarslende signal om at ingen auteur nødvendigvis er trygg – selv når de er på topp.
Men heldigvis har trenden snudd igjen, og vi kan trekke et lettelsens sukk: Non-Fiction blir kjøpt inn og satt opp på kino i Norge. Filmdistributøren Arthaus bekrefter nå til Montages at de har sikret seg de norske rettighetene, og at Olivier Assayas‘ nye film da vil komme på kino i 2019. Om de beholder Non-Fiction som tittel, eller forsøker en norsk variasjon over den franske originaltittelen Doubles vies, er ennå ikke avgjort. Daglig leder i Arthaus, Svend Bolstad Jensen, skriver følgende i en uttalelse:
Det føles veldig godt og riktig å ta Olivier Assayas sin nye film Non-Fiction (Doubles vies) i distribusjon, 20 år etter at vi hentet Irma Vep hjem til Norge. Den gang kom regissøren til premieren i Oslo sammen med hovedrolleinnehaver og kinesisk megastjerne Maggie Cheung. Kanskje vi kan få ham tilbake til landet, denne gangen sammen med formidable Juliette Binoche?
Olivier Assayas er en av Frankrikes fremste filmkunstnere som både har lekt seg med sjangerfilm, gjort varme familieportrett og overdådige kostymedrama. Denne gangen har han regissert en fornøyelig film fra bokbransjen med et stjernegalleri av skuespillere. Vi gleder oss allerede til premieren i Norge, som blir på nyåret.
Non-Fiction er en intellektuelt overbevisende, tematisk leken og samfunnssatirisk komedie, et ur-fransk filmverk der samtalene flyter melodisk avgårde som om de var komponert av Chopin, med en klok, skarp, morsom og varmhjertet fortelling i sitt sentrum – om forvirrede, kontemporære mennesker som forsøker å navigere seg gjennom store spørsmål om litteratur og kjærlighet, lojalitet og lidenskap, og små spørsmål om Twitter, ebok-formater, lesevaner og språkbruk.
«[The film] explores the rapidly changing world of book publishing through the relationship between an editor (Guillaume Canet) and an author (Vincent Macaigne),» skrev Variety i sin beskrivelse av fortellingen. «[They] are both in over their heads, struggling to cope with their middle-age crises, the digital transformation of the publishing industry and the changing desires of their wives (Juliette Binoche and Nora Hamzawi, respectively).»
Nedenfor har vi limt inn to korte klipp fra Non-Fiction, som gir et inntrykk av filmens spesifikke tone og humor. Hør også gjerne vår podkastsamtale med Olivier Assayas, der han ser tilbake på sin karriere i forbindelse med et retrospektiv under filmfestivalen i Tromsø 2012.
*