Itonje Søimer Guttormsens Gritt valgt ut til Rotterdam internasjonale filmfestival

Itonje Søimer Guttormsens spillefilmdebut, Gritt, er valgt ut til å konkurrere på Rotterdam-festivalen om de prestisjetunge Tiger Awards.

I kveldens pressemelding informerer produksjonsselskapet Mer Film at det er hele 17 år siden en norsk langfilm deltok i festivalens hovedkonkurranse – som nyter høy status blant cineaster, takket være modig programmering og kompromissløse prisvinnere.

Guttormsens gjennombrudd, kortfilmen Retrett, ble også vist i Rotterdam, og Gritt bygger videre på rollefigurene og fiksjonsuniverset fra denne (som Montages hyppig har omtalt som en av tidenes beste norske filmer, uansett format og lengde).

«Det er en stor ære at Gritt er valgt ut til filmfestivalen i Rotterdam. Det er det perfekte stedet for fortellingen om Gritt å starte sin reise», forteller regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen. «Jeg gleder meg til å dele filmen med publikum, se banebrytende filmer selv og møte regissør-kollegaer fra andre verdenshjørner – selv om det blir fra min egen stue.»

Hovedrolleinnehaver Birgitte Larsen og regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen. (Foto: Mer Film.)

Produsent Maria Ekerhovd er like entusiastisk. «Det er en enorm anerkjennelse av filmens kunstneriske kvaliteter at den har blitt valgt ut til hovedkonkurransen ved Rotterdam filmfestival. Itonje Søimer Guttormsen er et særegent og stort talent som våger å gå helt egne veier og har laget en uvanlig sterk spillefilmdebut». Filmen Gritt er en som en vill og uforutsigbar reise. Og nå gleder vi oss til at filmen skal ut på en like spennende reise i sitt møte publikum både i utlandet og på kino i Norge.»

Rotterdam feirer festivalen sitt 50-årsjubileum i 2021 og skal gjennomføres med en blanding av digitale og fysiske visninger mellom 1. og 7. februar.

I pressemeldingen beskrives Gritt slik:

Gritt (Birgitte Larsen), som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

Da Retrett vant Filmkritikerprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2016, var det Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen som ledet juryen. I begrunnelsen het det:

Vinneren av årets Filmkritikerpris er en egenrådig, intens film om tiden vi lever i. Den veksler uanstrengt mellom å være morsom og forstyrrende i sin skildring av en ung kunstnerspire som rammes av forventningspress og mister kontrollen over seg selv. Vedkommende forsvinner inn i en fremmedgjørende tankeverden, preget av et språk som ligner de underligste søknader og prosjektbeskrivelser, og brytes ned av forsøket på å realisere seg selv. Oslo blir en brutal kulisse for hovedpersonens famling; sjelden har vi sett hovedstaden fremstå mer truende og marerittaktig. Juryen er imponert over filmens idérikdom og blikk for detaljer, og mener dette er resultatet av et sjeldent grundig arbeid.

Retrett kan du nå se helt gratis på hjemmesidene til Kunstnernes Hus.