TIFF 2021 – Filmprat: En samtale med Itonje Søimer Guttormsen om Gritt

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og ettersom årets utgave er heldigital – av hensyn til nasjonale smitteverntiltak – dekker vi festivalen «på avstand» med artikler og podkaster.

*

TIFF 2021: I denne episoden av Filmprat møter Montages-redaktør Karsten Meinich regissør Itonje Søimer Guttormsen til samtale om hennes spillefilmdebut Gritt.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement under Tromsø internasjonale filmfestival, der vi fører samtaler med deltagende filmskapere eller andre relevante festivalpersonligheter. Ettersom TIFF i 2021 er et heldigitalt arrangement, har disse møtene blitt virtuelle.

Med den prisbelønte kortfilmen Retrett (2017) fikk regissør Itonje Søimer Guttormsen et gjennombrudd som filmskaper, og introduserte samtidig publikum for rollefiguren Gritt (Birgitte Larsen). I Gritt viderefører hun en nesten direkte utviklingslinje fra prosjektet i Retrett, og tar publikum med på en uforutsigbar dramatisk reise med Gritt, der hennes ideer om kunsten og livet kolliderer med en kald verden.

I samtalen nedenfor forteller Itonje Søimer Guttormsen om hvordan møtet med skuespiller Birgitte Larsen ble starten på et kunstnerisk samarbeid som sakte, men sikkert ledet mot Gritt – en karakter som kunne ta opp i seg og bli et uttrykk for mange ideer, følelser og opplevelser Søimer Guttormsen allerede hadde ønsket å feste på film.

Regissøren snakker også i detalj om hvordan hun i kortfilmen Retrett etablerte det visuelle språket som nå videreføres i Gritt, hva hun ser på som rollefiguren Gritt sitt potensial også i fremtidige filmer og på hvilken måte opptaksforhold, produksjonsrammer og organisering av klippeprosessen har vært viktig å tilpasse til hennes ønsker og behov som filmskaper.

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.