- Montages - https://montages.no -

Montages.no

TIFF 2021 – Filmprat: En samtale med Itonje Søimer Guttormsen om Gritt

Av , 20. januar 2021 i Ukategorisert

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival [1], og ettersom årets utgave er heldigital – av hensyn til nasjonale smitteverntiltak – dekker vi festivalen «på avstand» med artikler og podkaster.

*

TIFF 2021: I denne episoden av Filmprat møter Montages-redaktør Karsten Meinich regissør Itonje Søimer Guttormsen [2] til samtale om hennes spillefilmdebut Gritt [3].

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement under Tromsø internasjonale filmfestival, der vi fører samtaler med deltagende filmskapere eller andre relevante festivalpersonligheter. Ettersom TIFF i 2021 er et heldigitalt arrangement, har disse møtene blitt virtuelle.

Med den prisbelønte kortfilmen Retrett [4] (2017) fikk regissør Itonje Søimer Guttormsen et gjennombrudd som filmskaper, og introduserte samtidig publikum for rollefiguren Gritt (Birgitte Larsen [5]). I Gritt viderefører hun en nesten direkte utviklingslinje fra prosjektet i Retrett, og tar publikum med på en uforutsigbar dramatisk reise med Gritt, der hennes ideer om kunsten og livet kolliderer med en kald verden.

I samtalen nedenfor forteller Itonje Søimer Guttormsen om hvordan møtet med skuespiller Birgitte Larsen ble starten på et kunstnerisk samarbeid som sakte, men sikkert ledet mot Gritt – en karakter som kunne ta opp i seg og bli et uttrykk for mange ideer, følelser og opplevelser Søimer Guttormsen allerede hadde ønsket å feste på film.

Regissøren snakker også i detalj om hvordan hun i kortfilmen Retrett etablerte det visuelle språket som nå videreføres i Gritt, hva hun ser på som rollefiguren Gritt sitt potensial også i fremtidige filmer og på hvilken måte opptaksforhold, produksjonsrammer og organisering av klippeprosessen har vært viktig å tilpasse til hennes ønsker og behov som filmskaper.

Filmprat/Film Talks er et konsept gjennomført av TIFF og Montages. Videointervjuet er produsert av Montages i samarbeid med festivalen.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/tiff-2021-filmprat-en-samtale-med-itonje-soimer-guttormsen-om-gritt/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Tromsø internasjonale filmfestival: http://tiff.no/

[2] Itonje Søimer Guttormsen: https://montages.no/filmfolk/itonje-soimer-guttormsen

[3] Gritt: https://www.imdb.com/title/tt11818426/

[4] Retrett: https://www.imdb.com/title/tt5677244/

[5] Birgitte Larsen: https://montages.no/filmfolk/birgitte-larsen

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.