Gritt skal konkurrere om Dragon Award i Gøteborg

Før jul ble Itonje Søimer Guttormsens spillefilmdebut Gritt valgt ut til å konkurrere på Rotterdam-festivalen i februar. Nå er filmen også den eneste norske på programmet til Gøteborg filmfestival.

Der skal den konkurrere med syv andre nordiske filmer om Dragon Award. I tillegg til å være prestisjetung er denne – takket være premien på hele én million svenske kroner – en av verdens mest lukrative filmpriser. Årets festival blir naturligvis digital og vil foregå mellom 29. januar og 8. februar. Du kan lese mer om programmet og mulighetene for å se film på GFF sine hjemmesider.

For oss nordmenn blir det mulig å se Gritt allerede neste uke, under Tromsø internasjonale filmfestival, som nå er erklært heldigital. Gritt bygger videre på rollefigurene og fiksjonsuniverset fra kortfilmen Retrett, som Montages hyppig har omtalt som en av tidenes beste norske filmer, uansett format og lengde. Forventingene er med andre ord til å ta og føle på.

I pressemeldingen fra produksjonsselskapet Mer Film beskrives Gritt slik:

Gritt (Birgitte Larsen), som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.