Hovedkonkurransene på BIFF er klare – inkluderer Joanna Hoggs The Souvenir

BIFF 2019: I dag kan vi eksklusivt annonsere hvilke titler som skal konkurrere om priser under Bergen internasjonale filmfestival i månedsskiftet september/oktober.

Dette er de såkalte Extraordinaire-programmene for henholdsvis fiksjon og dokumentar: Cinema Extraordinaire og Documentaire Extraordinaire. Førstnevnte seksjon kan i år skilte med hele to filmer fra hovedkonkurransen i Cannes, den kinesiske Gullbjørn-vinneren Diao Yinans The Wild Goose Lake, en neonglitrende actionthriller med tydelige paralleller til Nicolas Winding Refn, samt «spaghettiwestern-science fiction»-eksperimentet Bacurau til Juliano Dornelles og Kleber Mendonça Filho (Aquarius).

Det som på forhånd må sies å være rosinen i pølsa er imidlertid Joanna Hoggs The Souvenir, som tok Berlinalen med storm da den hadde premiere i sideseksjonen Panorama i februar. I 2015 diskuterte vi Hoggs filmografi i en episode av Filmfrelst (knyttet opp mot cinematek-visninger av hennes tredje spillefilm, Exhibition), og nå har altså Hogg omsider returnert med The Souvenir, som er mer omfangsrik og ambisiøs enn sine forgjengere.

Vi møter den noen-og-tyve-år gamle filmstudenten Julie (Honor Swinton Byrne, Tildas datter), som gradvis er på vei til å miste troen på sitt eget talent – før hun plutselig blir stormende forelsket, og begynner å høste noen smertefulle livserfaringer. I andre sentrale roller finner vi bl.a. Tilda Swinton (naturlig nok i rollen som Julies mor) og Tom Burke. Som traileren nedenfor viser blir vi presentert for rammene av en kjærlighetshistorie, men etter hvert som man blir kjent med hovedpersonen Julie forstår man at fortellingen dykker ned i flere aspekter av hennes identitetsreise – som filmskolestudent, som datter og som elsker. (I vår podkastprat om The Souvenir fra Berlin dykker Karsten Meinich og Pernille Middelthon grundig ned i materien – hør samtalen her).

Satsingen på dokumentarfilm er en viktig del av BIFF sin identitet, og som eneste norske festival har de muligheten til å plukke ferskvarer fra filmfestivalen i Venezia (som alltid viser mye god dokumentar). I år vil de være tidlig ute med blant annet Yann Arthus-Bertrands Woman, som får verdenspremiere på Lido bare noen uker i forveien. Dette er oppfølgeren til tungt anerkjente Human, som høstet mange priser og fikk et stort publikum i 2015.

En komplett oversikt over konkurranseprogrammene finner du på festivalens hjemmesider (her og her). Montages vil være til stede på BIFF og rapportere om filmene vi ser i artikler og podkaster. Festivalen foregår fra og med 25. september til og med 3. oktober.