Historisk prisdryss til norske filmer i Sundance

I går kveld ble hele tre norske filmer løftet frem under prisutdelingen på filmfestivalen i Sundance, inkludert Benjamin Rees Ibelin og Thea Hvistendahls Håndtering av udøde.

Sundance-festivalen er kjent for å vise mange gode dokumentarer, og i år ble hele to norske filmer belønnet av juryen for denne seksjonen. Ukjent landskap ble tildelt prisen «World Cinema Grand Jury Prize: Documentary», mens Ibelin mottok utmerkelser for henholdsvis beste regi og publikumsprisen. I tillegg vant spillefilmen Håndtering av udøde prisen for beste originale filmmusikk i World Cinema Dramatic Competition.

Direktør ved Norsk filminstitutt Kjersti Mo er henrykt: «Vi har sagt det før og vi sier det igjen: norsk dokumentarfilm er inne i en gullalder. Kvaliteten er i verdensklasse, og at både Ukjent landskap og Ibelin får priser på Sundance er beviset på det. Ikke bare har de klart å komme gjennom det svært smale nåløyet det er å bli invitert til festivalen – de tar også med seg tre priser hjem til Norge! Vi er utrolig stolte av teamene bak filmene og regissørene Benjamin Ree og Silje Evensmo Jakobsen, og til komponist Peter Raeburn for sitt arbeid med musikken Håndtering av Udøde».

Ree har også tidligere vunnet pris i Sundance, for kinodokumentaren Kunstneren og tyven. Denne deltok i konkurranseprogrammet World Cinema Documentary, der den vant en «Special Jury Award For Creative Storytelling,» begrunnet med filmens «distinct approach to time and chronology, and for adopting a structure that illuminates two conjoined and constantly shifting perspectives». Etter det internasjonale gjennombruddet med Kunstneren og tyven (2020), ble Benjamin Ree raskt å regne som et av de store nye talentene innen norsk dokumentar. Med Ibelin, som forteller om den avdøde gameren Mats Steen, har Ree nok en gang valgt en medrivende historie fra virkeligheten. Gjennom å løfte vekk lag på lag, både foran kameraet og i filmenes sofistikerte fortellerteknikk, stiger en dypt rørende, menneskelig historie frem.

Ibelins sjanser for en Oscar-nominasjon i kategorien for dokumentarfilm ble vesentlig styrket da Netflix kjøpte den forrige uke, og prisene i Sundance understreker at filmens reise ute i verden bare så vidt har begynt.

Håndtering av udøde har norsk premiere 9. februar. Ibelin vises på kino fra og med 8. mars.