Første kikk på kyrne i traileren til Andrea Arnolds dokumentar Cow

Med filmer som Fish Tank (2009) og American Honey (2016) har Andrea Arnold blitt en av 2000-tallets mest innflytelsesrike regissører, og nå som hennes neste kinofilm – dokumentaren Cow – nærmer seg, er det grunn til å se opp for en bølge av gårdsdyrsorienterte produksjoner fra unge, påvirkelige filmskapere?

Spøk til side: den norske kinodokumentaren Gunda (2021) har allerede satt fjøset på det cinematiske verdenskartet, så Arnold kan i så måte heller sies å være litt litt sent ute med Cow – også all den tid Kelly Reichardt med First Cow nødvendigvis også gjør Arnold til en second med sin Cow.

Spøk til side, del 2: Den ferske traileren til Cow indikerer uansett at Andrea Arnold virker å ha funnet seg en leken, perspektivutforskende form til sin visuelle skildring av hverdagslivet til melkekuen Luma, som holder til på Park Farm i Kent, på sørøstspissen av England. Etter filmens premiere i Cannes i 2021, fortalte Arnold til The New York Times at hun faktisk lenge hadde ønsket å lage en dokumentar om et dyr, og at en kylling lenge var aktuelt, før hun landet på ku.

I denne podkastepisoden vår fra Cannes forteller kritiker Aleksander Huser om Cow, som han så under festivalen (spol frem til 41 min 40 sek for å høre biten om Arnolds film), og blant formgrepene han beskriver er bruken av moderne popmusikk – noe som virker å være et auteurtrekk regissøren har tatt med seg videre fra sine fiksjonsfilmer.

Nedenfor har vi limt inn traileren og filmens plakat. Det er ennå ikke sikkert om eller når Cow kommer til norske kinoer, men vi skal holde øye med filmens distribusjonsstatus i tiden som kommer.