Den franske skuespillerinnen Emmanuelle Riva (Hiroshima mon amour, Amour) er død

Emmanuelle Riva er død (1927-2017), etter lang tids kamp mot kreft. Om bare én måned ville hun ha fylt 90 år, og den franske skuespillerinnens karriere spant seg over hele syv tiår – og hun forble aktiv helt frem til sin død.

Med en såpass omfattende filmografi er det interessant å merke seg at Rivas mest uforglemmelige rolletolkninger kom ved starten og slutten av karrieren. Hun vil for alltid bli husket som Elle i Alain Resnais‘ kanoniserte Hiroshima mon amour («Hiroshima, min elskede», 1959), men fikk ny oppmerksomhet i 2012 for sitt nærvær i Michael Hanekes alderdomsdrama Amour (2012).

Amour vant Oscar for Beste ikke-engelskspråklige film og Riva fikk høyst fortjent en Oscar-nominasjon for sin rolle som Anne. Riktignok vant hun ikke prisen (som gikk til Jennifer Lawrence for Silver Linings Playbook), men hun ble historisk som den eldste nominerte i kategorien for «beste kvinnelige hovedrolle» i Oscar-utdelingens historie.

Emanuelle Riva har ifølge IMDb gjort roller i to franske filmer som har forventet premiere i 2017, men gikk altså bort 27. januar på et sykehus i Paris – byen hun flyttet til som 26-åring for å bli skuespiller.