Filmfrelst #538: TIFF 2023 – Women Talking og How to Blow Up a Pipeline

Montages er offisiell mediepartner med Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer.

*

TIFF 2023: I denne avsluttende episoden fra filmfestivalen i Tromsø, setter vi fokus på Sarah Polleys Women Talking og Daniel Goldhabers How to Blow Up a Pipeline, før vi mot slutten trekker inn et knippe titler som også har gjort inntrykk.

Med den uforglemmelige kinodokumentaren Stories We Tell (som ble vist på TIFF i 2012) løftet Polley seg som regissør opp på et veldig spennende nivå (i mange år var hun mest kjent som skuespiller), og vi er flere som siden da har ventet spent på hennes neste regiarbeid. Dessverre tok det hele ti år, men med Women Talking er hun endelig tilbake med en ny film. Panelet vårt finner imidlertid en hel del å sette fingrene på i Polleys adaptasjon av Miriam Toews’ roman fra 2018, som dreier seg rundt virkelige hendelser som rammet en gruppe kvinner i en mennonittkoloni i Bolivia.

Med sabotasjethrilleren How to Blow Up a Pipeline leverer regissør Daniel Goldhaber (Cam) en stram, soderberghiansk film om vår tid, der klimakrisen bekjempes med en handlingskraftig (og eksplosiv) miljøaktivisme som går hånd i hånd med sjangerfilmens troper. Vi ser stort kommersielt potensial for filmen, som går rett inn i tiden og debatten som raser rundt hvor langt aktivister kan ta sine virkemidler før de trer inn i en annen (og voldeligere) gråsone.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Erik Vågnes og Ida Cathrine Holme Nielsen. Episoden inneholder ingen spoilere for noen av filmene, og heller ikke i oppsummeringspraten til slutt som sneier innom flere titler.

God lytting!