Filmfrelst #447: Barry Jenkins’ miniserie The Underground Railroad

I denne podkastepisoden ser vi nærmere på den påkostede nye miniserien The Underground Railroad, som nylig hadde strømmepremiere på Amazon Prime, og som er skapt av Moonlight-regissør Barry Jenkins.

Med utgangspunkt i forfatter Colson Whiteheads Pulitzer-prisvinnende roman The Underground Railroad (2016) har Jenkins skapt en miniserie bestående av totalt ti episoder, der han selv har hatt regi på samtlige. Etter spillefilmdebuten med indiedramaet Medicine for Melancholy (2008) gikk det åtte år før Jenkins fikk sitt gjennombrudd med Moonlight (2016), som ble smykket med flere Oscar-priser og åpnet dørene til Hollywood for regissøren. Kjærlighetshistorien If Beale Street Could Talk (2018), satt til New York på 1950-tallet, viste at Jenkins også behersket et bredere narrativ, og var nok en vellykket adaptasjon – denne gang fra en James Baldwin-roman.

Med The Underground Railroad har Jenkins signert sin mest omfangsrike og ambisiøse produksjon, og i samtalen nedenfor diskuterer vi hvordan han lykkes med å skape et rikt og stemningsmettet bildespråk i sin visualisering av Whiteheads allerede idérike roman – der bruken av magisk realisme er et sentralt virkemiddel for å sette slaveriet i Amerika inn i en bred, mytologisk kontekst og anvende allegoriske motiver i en både drømmelignende fiksjon og smertelig reell historisk gjenfortelling. Vi drøfter også hvordan serieformatets konvensjoner er noe Jenkins både forsøker å bryte ut av og føye seg etter gjennom sin strukturering av fortellingen, som gir ulike resultater.

Episoden inneholder ingen spoilere! Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og Filmklubbforbundets Chloé Faulkner.

God lytting!