Nå er det offisielt – dette blir Lars von Triers neste produksjon

Det er bare noen dager siden vi meldte at Lars von Trier skriver på en ny spillefilm, og senest i 2019 rapporterte vi at regissøren vurderte å vende tilbake til kultserien Riket for en tredje sesong. Nå melder strømmetjenesten Viaplay at de har gitt grønt lys til det som blir Lars von Triers neste produksjon: RIKET EXODUS.

Jepp, du leste riktig – det blir en tredje sesong av Riket, og det er altså Viaplay som i en pressemelding i dag sender ut denne julegaven av en nyhet til alle fans av Lars von Trier og hans ikoniske tv-serie fra 90-tallet. «Sammen med Zentropa og DR [har vi] landet en avtale om å lage en ny sesong av Riket,» skriver Viaplay. «Oppfølgersesongen til den legendariske serien skal spilles inn til neste år og har forventet norgespremiere i løpet av 2022.»

«Klyp dere i armen,» skrev vi i 2019, om at Lars von Trier for første gang snakket om å lage en tredje sesong av Riget. I dagens pressemelding uttaler Von Trier seg nå enda mer omfattende og detaljert, og vi limer her inn sitatet i sin helhet:

Grenser finnes i mange former: Som streker med linjaler på hvite ark (dog ofte usynlige for en tilfeldig besøkende på faktiske geografiske steder). Grensenes streker kan utføres illustrative for ikke å si fiktive og onskapsfulle. Med bløt, rød farge, nesten usynlige og til fulle kanskje «stiplet», som en slags unnskyldning, eller rett og slett av skam. Men strekene henger der altså i ufattelige mengder og utgjør til sammen de «revirer» innbyggerne er sterke nok til å holde. Ut- og innreise foregår ofte med vold, for den besøkende er naturligvis forventet å returnere etter sitt ærend.

På jorden er «Maskinen som får alt til å rulle (altså alt liv)» betinget av de konflikter – strekene – akkurat som om det var en tanke, provoserer til. Om Exodus i praksis betyr utreise eller innreise avhenger av vinkelen man betrakter grensen fra, men ordet beskriver simpelthen at en større mengde individer samlet krysser en blyantstrek. Hvorfor? Det har vært en ubalanse mellom godt og ondt. Grensen er nådd, i hvert fall i Riket. Men lett og ublodig kan jeg ikke bevitne, det blir å få verdens syv astrale låser synkront dirket opp med legeblod.

En erketypisk Lars von Trier-uttalelse, og det er vanskelig å ikke tenke at dette lover meget godt. Riktignok betyr dette at regissøren ikke går i gang med en ny original spillefilm i 2021, men ifølge Viaplays moderselskap NENT Group sin innholdssjef – Filippa Wallenstam – blir RIKET EXODUS noe helt eget: «Vi er utrolig stolte og glade over å ha inngått et samarbeid med Lars von Trier [om] å lage RIKET EXODUS, som er et selvstendig verk som ikke krever at du har sett de to første sesongene.»

I pressemeldingen fremgår det at Von Trier (som i de tidligere sesongene) har skrevet manuset sammen med Niels Vørsel og at Louise Vesth skal produsere, men ellers nevnes ingen andre involverte eller medvirkende i RIKET EXODUS, men «det ryktes å være en blanding av kjente karakterer fra de første sesongene og splitter nye roller».

Det er bare å si god jul! Lars von Trier leverer pakkene i 2022.