Lars von Trier har en ny spillefilm på trappene, og Riget 3 er fortsatt aktuell

Det har vært stille rundt Lars von Trier gjennom koronaens tid, men nå kommer omsider en oppdatering fra Danmark på hva mesteren jobber med – og gledelig nok er det en idé til en ny spillefilm, ifølge produsent Louise Vesth.

Det gikk fem år mellom Nymphomaniac (2013) og The House That Jack Built (2018), og kanskje må vi regne med samme avstand frem til neste film, men for alle som følger Lars von Triers filmkunstnerskap tett er det optimisme å spore i nyheten, hos det danske filmtidsskriftet Ekko, om at regissøren er i gang med utviklingen av en ny spillefilm.

Det har tidligere vært snakk om at Von Trier ville prioritere kortfilmantologien Etuder som sitt neste prosjekt, men dette har altså blitt lagt til side: «Etuderne er foreløbig ikke blevet til noget,» forteller Vesth til Ekko. «Det skyldes primært, at Lars begyndte at arbejde med nogle andre idéer. Senest har han fået en idé til en spillefilm, som han gerne vil udvikle, men han ikke er gået i gang med at skrive endnu.»

Sist vi rapporterte om Lars von Triers prosjekter i utvikling, var det Riget 3 som stod i overskriften, og også dette har Ekko i sin sak skaffet oppdateringer om, fra «Ålen» himself, Peter Aalbæk Jensen: «En tredje sæson af Riget har aldrig været død, men heller ikke levende. Jeg har troet voldsomt på det tre-fire gange i de seneste tyve år, men om det bliver i min levetid, ved jeg ikke. Som tiden går, bliver man mindre optimistisk.» Da Von Trier i starten av 2019 selv kommenterte konseptet om å lage Riget 3, var det med et stikk til David Lynch: «At lave en tredje sæson af Riget vil være decideret dumt. For man vil sikkert altid tænke, at de gamle afsnit var nu alligevel de bedste. David Lynch prøvede jo at lave en afslutning på Twin Peaks som biograffilm, og det var noget vås.»

At det er en ny, original spillefilm som nå opptar Lars von Triers kreative arbeidstid høres uansett ut som det aller mest interessante scenariet av disse tre, så la oss krysse fingrene for at det materialiserer seg.