Lars von Trier forteller om The House That Jack Built – en seriemorderhistorie «sett fra morderens point of view»

Lars von Trier skriver for tiden på TV-serien The House That Jack Built, og under et seminar på Københavns Universitet i går avslørte regissøren et par nye ting om prosjektet.

Nyheten om The House That Jack Built ble opprinnelig offentliggjort i anledning verdenspremieren på Nymphomaniac Vol. 2 – Director’s Cut i Venezia i fjor høst (her er vår nyhetssak), og da kunne Von Triers produsenter fortelle at han skrev på en TV-serie med et «kæmpestort internationalt cast».

Gårsdagens seanse på Københavns Universitet var en hel fagdag viet til Lars von Trier, med Montages tilstede. Programmet besto av et knippe foredrag om den danske auteuren, et intervju med rektor for Den danske filmskolen Vinca Wiedemann – som har arbeidet som story supervisor på både Melancholia og Nymphomaniac – og ble avsluttet med en lengere samtale mellom filmviter Peter Schepelern og Von Trier selv, i et auditorium proppfullt av unge filminteresserte.

Peter Schepelern (tv) og Lars von Trier (th). Foto: Truls Foss
Peter Schepelern (tv) og Lars von Trier (th). Foto: Truls Foss
Foto: Truls Foss
Foto: Truls Foss

I løpet av samtalen med Schepelern utbroderte Von Trier om sitt pågående prosjekt: «[Jeg] skriver på en TV-serie [The House That Jack Built] om en seriemorder, sett fra morderens point of view.» Videre avslørte han at serien vil bestå av 8 episoder, og han ikke betrakter den som en krimserie, men at «seriemorder kan vel sies å ha blitt en egen sjanger.»

Det kom i tillegg frem at den titulære seriemorderen Jack vil være en mann, noe som ledet praten inn på at Lars von Trier helt siden Breaking the Waves i all hovedsak har beskjeftiget seg med kvinnelige hovedroller. Til dette kunne regissøren, med en humoristisk tone, fortelle at The House That Jack Built vil være en serie «(…) om en mann, men til kvinner. Kvinner elsker jo seriemordere.»

Videre kunne han opplyse om at manuset ikke ennå er ferdig, men at det har start og en slutt. Von Trier uttrykte også at det er lite sannsynlig at serien vil gå i opptak med det første. Til Schepelerns oppfølgingsspørsmål om han kunne fortelle noe mer om handlingen i The House That Jack Built svarte Von Trier kortfattet: «Jeg tror det blir et mord hist og her.»

En siste lille nyhetsbit gjaldt et annet varslet prosjekt: Von Trier fortalte publikum at det dessverre ikke blir noe av De fem benspænd-oppfølgeren med Martin Scorsese, som det i 2011 var snakk om. Han fortalte at han også har vært i dialog med Michael Haneke om samme idé, men østerrikeren hadde (forutsigbart nok) ikke vist den helt store interessen.

*

Les også mer om seansen på København Universitet med Lars von Trier på de danske filmnettsidene Ekko og Soundvenue.