Hva blir veien videre, når David Lynch har trukket seg fra Twin Peaks?

Påsken tok slutt med en deprimerende nyhet: Søndag bekreftet David Lynch via sin offisielle Twitter-konto at han har trukket seg fra den planlagte tredjesesongen av Twin Peaks.

Gledesdansen ville ingen ende ta da det i fjor høst ble kjent at Twin Peaks ville returnere til skjermen med de opprinnelige skaperne Lynch og Mark Frost bak spakene. Ikke bare signaliserte nyheten en etterlengtet Twin Peaks-fortsettelse (som fansen hadde hvisket og tisket, håpet og drømt om i nærmere et kvart århundre), men også David Lynchs comeback til den narrative fortellingen – etter planen skulle han selv regissere samtlige av de planlagte ni episodene.

Like over nyttår ble det også annonsert at skuespiller Kyle MacLachlan ville finne frem den sorte dressen, og på ny var klar for å innta rollen som Dale Cooper. Med dette begynte tanken om en ny sesong med Twin Peaks å slå seg til ro; castingen var i gang og det virket som alt gikk som smurt. Det gjorde det derimot ikke.

Små stikk om at det hadde oppstått uenigheter i forhandlingene mellom Lynch og tv-kanalen Showtime skapte uro blant fansen i mars, en uro som dessverre nå er bekreftet, da Lynch søndag altså annonserte at han trekker seg fra arbeidet med tredjesesongen av Twin Peaks, grunnet tidkrevende forhandlinger og uenigheter om manusbudsjettet:

Til tross for at Lynch virker nokså bestemt i sin uttalelse har ikke Showtime gitt opp håpet, og uttalte følgende om saken i en pressemelding:

We were saddened to read David Lynch’s statement today since we believed we were working towards solutions with David and his reps on the few remaining deal points. Showtime also loves the world of Twin Peaks and we continue to hold out hope that we can bring it back in all its glory with both of its extraordinary creators, David Lynch and Mark Frost, at its helm.

Så, hva skjer nå?

Nyheten om at Lynch har trukket seg fra Twin Peaks spredde seg 2. påskedag som ild i tørt nett-gress, og fansen var etter kort tid i full sving med underskriftskampanjer for å få regissøren tilbake på sporet. I sosiale medier renner det over med ivrige forslag om å crowdfunde serien eller å la en annen kanal ta over stafettpinnen. Det at Lynch valgte å gå ut offentlig via Twitter kan anses som et strategisk trekk fra regissørens side, slik at et nytt press legges på Showtime ved å gjøre forhandlingene offentlige. Kanskje er ikke siste ord sagt?

Skulle det likevel vise seg at Lynch nå tar sin endelige avskjed med Twin Peaks, vil Showtime kunne gå videre uten regissøren? Er det i det hele tatt mulig å gjenopplive Twin Peaks-magien uten Lynch? Få fans er så trofaste som Lynch-fans, så dette vil være en kampestein i skoen for Showtime, hvis de ikke kan bli enige med Lynch. I en undersøkelse, gjort av fansiden Welcome to Twin Peaks, mener i skrivende stund 80% av brukerne at en ny sesong av Twin Peaks burde kanselleres om ikke Lynch styrer skuta.

Til tross for at det akkuat nå ser veldig mørkt ut for et nytt Twin Peaks-besøk i 2016 – slik det var planlagt – føles det for tidlig å slå helt fast at noe som helst er 100% sikkert.

Er det mulig å returnere til Twin Peaks uten Lynch? Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet.