Lars von Trier vurderer å følge i David Lynchs fotspor med en ny sesong av tv-serien Riget

Om en drøy uke er det norsk kinopremiere på regissør Lars von Triers nye film, The House That Jack Built, og med perfekt, aktualiserende timing kommer i dag et varsel fra Danmark om at Von Trier som sitt neste prosjekt vurderer å vende tilbake til sin ikoniske tv-serie Riget.

Klyp dere i armen, men Lars von Trier snakker nå altså selv om å lage en tredje sesong av Riget, kultserien som hadde premiere i 1994 og ble Von Triers store gjennombrudd. «Instruktøren forteller at han for nylig har fået en rundvisning på Rigshospitalet med den begrundelse, at han overvejer, om det kan lade sig gøre at lave en sidste sæson af ’Riget’,» skriver magasinet Euroman, som nylig har møtt regissøren.

En ny runde i Riget-universet for Von Trier minner om hvordan David Lynch i 2017 returnerte til suksesserien Twin Peaks med en ny, tredje sesong (Twin Peaks: The Return) over tyve år etter de to originalsesongene. Von Trier er også selv klar over sammentreffet, og kommer med en karakteristisk spydig bemerkning i det ferske intervjuet:

”At lave en tredje sæson af ’Riget’ vil være decideret dumt. For man vil sikkert altid tænke, at de gamle afsnit var nu alligevel de bedste. David Lynch prøvede jo at lave en afslutning på ’Twin Peaks’ som biograffilm, og det var noget vås,” siger Lars von Trier.

Det hviler en selvrefleksiv, karriereoppsummerende tone over The House That Jack Built (hør vår podkast), så det gir på flere måter mening om Lars von Trier velger å gjøre enda en nostalgisk reise inn i eget, eksisterende materiale; og med tanke på hvilken sentral plass Riget har i regissørens estetiske og tematiske utvikling, er det ikke helt utenkelig at en tredje sesong kan bli laget. Men produsentene i Zentropa sier i dag at ingen produksjonsbeslutninger foreløpig er tatt.

Kanskje ikke så rart – det ligger mange skjær i sjøen for en ny Riget-sesong. Den mest opplagte utfordringen er at mange av de viktigste skuespillerne har gått bort siden sist (Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Otto Brandenburg, Baard Owe og Jens Okking). Men til Euroman understreker Von Trier at nettopp komplikasjonene er noe av det som trekker ham mot ideen: «[Å lage en ny sesong av Riget] kunne være en slags kryds- og tværs-opgave at få til at hænge sammen, hvilket ville være meget sjovt.»

Hva tenker dere? Ville en ny Lars von Trier-regissert sesong av Riget bli ønsket velkommen i de tusen hjem? Eller ønsker man seg et nytt Von Trier-verk på kino? (Husk at The House That Jack Built først ble offentliggjort som tv-serie i 2014, før den endte opp som kinofilm.)