Filmfrelst #307: Cannes 2018 – Lars von Triers The House That Jack Built

Cannes 2018: Den mest imøtesette filmen i Cannes i år var nok utvilsomt The House That Jack Built av Lars von Trier. Ikke uventet forårsaket filmen skandale etter første visning, og i denne podkasten tar vi for oss den danske mesterens nye provokasjon.

For å gjøre en lang historie kort: Lars von Trier ble erklært persona non grata av Cannes-festivalen i kjølvannet av at han på en pressekonferanse etter Melancholia i 2011 spøkte med nazisympatier (det hele var egentlig bare en dårlig levert spøk, men misforståelsen ble raskt tusendoblet i størrelse av et hissig internasjonalt pressekorps).

Han ble altså uønsket i Cannes, og etter dansk verdenspremiere på kinoversjonen av Nymphomaniac i 2013 tok regissøren med seg sin director’s cut av Nymphomaniac: vol. 1 og vol. 2 til henholdsvis i filmfestivalene Berlin og Venezia i 2014, før Lars von Trier nå i 2018 endelig har returnert til Cannes – riktignok etter å ha akseptert et kompromiss om at The House That Jack Built måtte bli vist utenfor hovedkonkurransen.

Med utgangspunkt i denne situasjonen dykker vårt podkastpanel på Croisetten inn i Von Triers såkalte seriemorderfilm om ingeniøren Jack (Matt Dillon), et verk som raskt skulle vise seg å være både sjangerutro og personlig i sitt budskap – noe som for så vidt heller ikke var noen overraskelse.

Blant måkene og rundt mikrofonene i Cannes sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon, Sveinung Wålengen og Truls Foss.

God lytting!