Cannes 2022: Her er årets program i sideseksjonen Kritikeruken

Cannes 2022: Cannes-festivalens viktige sideseksjon Kritikeruken (La Semaine de la Critique) offentliggjorde i dag filmene til årets festivalutgave.

Forrige ukes presentasjon av de Gullpalme-nominerte filmene i Cannes-festivalens hovedprogram er naturlig nok den mest tungtveiende i dette «vårslippet» av ny film, men det er gjerne programmene til sideseksjonene som virkelig pirrer nysgjerrigheten og oppdagelseslysten. I går rapporterte vi om programmet til årets Quinzaine des Réalisateurs (The Directors’ Fortnight), som bar bud om en lovende utgave, og i dag ble altså Kritikerukens program klart.

Kritikeruken ble startet av foreningen for franske filmkritikere i 1962, og prisene ble opprinnelig utdelt etter avstemning fra pressen, men det siste tiåret har de blitt delt ut av en jury. (Årets jury ledes av Kaouther Ben Hania.) Kritikeruken fokuserer sitt arbeid mot å oppdage nye talenter, og viser kun regissørers første- eller andrefilmer.

Med dette fokuset på debutanter og andregangsfilmskapere byr Kritikeruken ofte på en liste med rimelig ukjente navn – så også i år. Etter fjorårets 60. årsjubileum takket den mangeårige programsjefen Charles Tesson for seg, og ga stafettpinnen for programmeringen videre til Ava Cahen. I denne videoen presenterer Cahen og hennes programutvalg kort- og langfilmene som Kritikeruken i 2022 har invitert til sine konkurranseprogrammer og spesialvisninger:

*

Når det kommer til norske bidrag, er det dessverre ingen av våre egne nye filmskapere som er invitert til Kritikeruken i år, hverken med lang- eller kortfilm. I 2019 var Johanna Pyykkös kortfilm The Manila Lover i Kritikeruken, men siden da har vi altså glimret med vårt fravær i denne viktige sideseksjonen. Spoler vi tilbake til 2006 var både Jens LienDen brysomme mannen og Christopher NielsenSlipp Jimmy fri inkludert i dette programmet, og to norske filmer var også representert samtidig i 1997, da Erik Skjoldbjærg og Pål Sletaune fikk sine respektive gjennombrudd med Insomnia og Budbringeren.

Man kunne håpe at nye filmer fra regissører som Jakob Rørvik (som til høsten skal ha premiere på sin spillefilmdebut Thomas mot Thomas) eller Yenni Lee (som med Explosions in the Heart har ferdigstilt sin første langfilm) kanskje var aktuelle. Men alt tilsier at Kritikeruken med norske øyne er et vel så trangt nåløye som hovedkonkurransen.

Nedenfor følger en oversikt over filmene som i år har blitt valgt ut til Kritikeruken.

*

Konkurranseprogram langfilm

Aftersun av Charlotte Wells
Alma Viva av Cristèle Alves Meira
Love According to Dalva av Emmanuelle Nicot
La Jauría av Andrés Ramírez Pulido
Summer Scars av Simon Rieth
Imagine av Ali Behrad
The Woodcutter Story av Mikko Myllylahti

Spesialvisninger langfilm

When You Finish Saving The World av Jesse Eisenberg (åpningsfilm)
Sons Of Ramses av Clément Cogitore
Everybody Loves Jeanne av Céline Devaux
Next Sohee av July Jung (avslutningsfilm)

Konkurranseprogram kortfilm

Canker av Lin Tu
Las criaturas que se derriten bajo el sol av Diego Cespedes
Chords av Estibaliz Urresola Solaguren
Will You Look At Me av Shuli Huang
Ice Merchants av João Gonzalez
It’s Nice In Here av Robert-Jonathan Koeyers
I Didn’t Make It To Love Her av Anna Fernandez De Paco
On Xerxes’ Throne av Evi Kalogiropoulou
Manta Ray av Anton Bialas
Swan In the Center av Iris Chassaigne

Spesialvisninger kortfilm

Amo av Emmanuel Gras
Hideous av Yann Gonzalez
Scale av Joseph Pierce

*