Filmfrelst #439: En samtale med regissør Eliza Hittman om Never Rarely Sometimes Always

Den amerikanske filmskaperen Eliza Hittman gjester oss på Filmfrelst i denne podkastepisoden, der vi snakker med henne om Never Rarely Sometimes Always, hennes tredje spillefilm, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i 2020, og som Montages kåret til en av de tyve beste filmene fra 2020.

I anledning at Never Rarely Sometimes Always nå er tilgjengelig som digital leie- og kjøpefilm (hos iTunes/Google Play/YouTube) har vi omsider gleden av å dele denne samtalen med Eliza Hittman. Regissøren stilte til et intervju med Montages over Zoom i forbindelse med filmfestivalen i Tromsø i januar, men da TIFF måtte avlyse fysiske kinovisninger, falt også Never Rarely Sometimes Always ut av festivalprogrammet.

Dermed ble intervjuet med Hittman satt litt på vent – inntil , da filmen endelig er lansert på hjemmevideomarkedet i Norge. Never Rarely Sometimes Always tar oss med til et sted i Pennsylvania, der vi møter tenåringsjentene Autumn (Sidney Flanigan) og Skylar (Talia Ryder), bestevenninner som også er kusiner og kollegaer. Etter å ha avsluttet arbeidsdagen på det lokale handlesenteret, pakker de en koffert for å dra til New York for å finne en klinikk der Autumn kan ta abort uten at foreldrene blir involvert. De to veksler ikke mange ord, men vi forstår de er hverandres nærmeste tillitsperson, og med dette som premiss utspiller Never Rarely Sometimes Always seg som en velbalansert og troverdig film om å bestemme over egen kropp, om å være en ung kvinne i dagens Amerika, og om verdien av lojale vennskap.

Brooklyn-baserte Eliza Hittman, som tidligere har signert It Felt Like Love (2013, hennes debut, som kan ses digitalt på MUBI) og Beach Rats (2017, også tilgjengelig digitalt via ulike tjenester), åpner i samtalen nedenfor opp om bl.a. sitt arbeid med aborttematikken i Never Rarely Sometimes Always, sin castingprosess og inspirasjonen hentet fra Robert Bressons presise visuelle filmspråk.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med Hittman, og selv om podkastepisoden ikke inneholder spoilere, anbefaler vi at lytterne ser Never Rarely Sometimes Always for maksimalt utbytte av innholdet.

God lytting!