Filmfrelst #420: En samtale med filmskaper Marthe Thorshaug om Human Wild

Kunstner og filmskaper Marthe Thorshaug er i høst aktuell med sin nye film Human Wild og utstillingen med samme tittel på ROM for kunst og arkitektur i Oslo, og 5. november var det duket for premierevisning på Cinemateket. I denne spesialepisoden av Filmfrelst stiller Thorshaug til samtale med Montages-redaktør Karsten Meinich.

Mellom det norske kunst- og filmmiljøet befinner det seg et møtepunkt der man kan finne kunstnere med «to pass», og det er ikke sjelden vi ser eksempler på norsk videokunst som finner seg til rette i kinosaler vel så naturlig som i gallerier. (At tradisjonell kinofilm tar reisen motsatt vei skjer nesten aldri.)

Marthe Thorshaug (f. 1977) ble uteksaminert fra Statens kunstakademi i Oslo i 2003, og har en rekke filmer av ulik lengde bak seg før hun nå har signert sin hittil lengste film med Human Wild. Med en spilletid på 48 minutter og et audiovisuelt språk som mer enn fyller bredden av kinolerretet og en mengde lydkanaler, oppleves Human Wild som en kinofilm.

Dette definisjonsspørsmålet, og nevnte krysningspunkt mellom kunst- og filmbransje, blir begge deler diskutert i samtalen – som altså fant sted umiddelbart etter Human Wild-visningen på Cinemateket. Thorshaug reflekterer også over hvordan gråsonen mellom dokumentar og fiksjon har inspirert henne til utforskning av filmspråkets muligheter, både i tidligere filmer og denne nye, samt inspirasjonskilder og mye mer.

Human Wild har siden utstillingsåpningen 22. oktober blitt vist flere ganger daglig på ROM for kunst og arkitektur, men som et særs smittvernsvennlig tiltak er filmen nå også åpent tilgjengelig å se i et «virtuelt visningsrom» frem til 6. desember – en filmfinissage. (Her er direktelink til Vimeo.) Anbefales før man hører podkastpraten nedenfor!

God lytting!