Filmfrelst #551: Vi besøker det gjenåpningsklare Cinemateket i Oslo

Etter å ha vært stengt for oppussing i over et år, gjenåpner endelig Cinemateket i Oslo etter påske. I denne podkasten besøker vi lokalene i Dronningens gate og møter Cinematekets Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen til samtale om gjenåpningsprogrammet.

Kinokulturen i hovedstaden fikk et skikkelig løft på slutten av 2010-tallet, ettersom nye aktører ga større variasjon i filmtilbudet og sunn konkurranse til det etablerte. Cinemateket har stått stødig ved siden av tilfanget fra Vega Scene og Kunstnernes hus kino, mens Odeons kommersielle kinokompleks på Storo (med etterlengtet IMAX-sal) eksisterer fint ved siden av Nordisk Film Kino sine mange tradisjonsrike lokasjoner. Alt bar bud om blomstring inn på 2020-tallet idet pandemien smalt, og satte alt på pause.

Nå i 2023 er det omsider mulig å være kinooptimist igjen, og gjenåpningen av Cinemateket føles som en etterlengtet gladsak i dette perspektivet. Og nå som også våren har latt vente på seg gjennom hele mars, er det i april alt det bra vil skje – symbolisert på perfekt vis av at dørene til de to høyt elskede kinosalene Tancred og Lillebil på Cinemateket igjen åpner for publikum, fra og med torsdag 27. april.

Gjenåpningen starter med en firedagers utgave av Oslo stumfilmfestival (27.-30. april), og i Montages-redaktør Karsten Meinichs prat med Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen nedenfor får vi høre alle de viktige detaljene rundt både oppussingen, gjenåpningen og selve programmet som venter oss på Cinemateket fremover.

God lytting!