James Stewart i hjemmekarantene får besøk av Grace Kelly i Alfred Hitchcocks «Vindu mot bakgården» (1958)

Leder

Filmhistorie, strømming og hjemmekino – slik blir Montages i koronaens tid

Koronaviruset Covid-19 har rammet og lammet mesteparten av verden, og som de fleste andre holder vi oss nå hjemme, etter helsemyndighetenes anbefaling. Alle norske kinoer, cinematek og filmklubber er stengt på ubestemt tid, men som et virtuelt møtested holder vi Montages «åpent» som vanlig. Likevel er det nå naturlig å gjøre en vri på dekningen og vårt perspektiv på filmkulturen, så i denne saken presenterer redaksjonen noen tanker om perioden som ligger foran oss.

*

«For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake,» sa Alfred Hitchcock med et smil. I koronaens tid, mens virusfrykt og uhygge råder i samfunnet, føles dette humørfylte sitatet om filmkunstens egenskaper som det mest anvendelige. Når virkeligheten er på sitt mørkeste, blir film en sårt tiltrengt eskapisme: Visuell fortellerkunst transporterer oss rundt i verden, uten at vi flytter oss fra sofaen.

La det bare være sagt med en gang: liv og helse går foran alt i en krise som dette, og alle vi i Montages har den dypeste respekt for alle de hardtarbeidende fagfolkene innen omsorgs- og helsevesen, nasjonal beredskap og ledelse og andre viktige samfunnsfunksjoner, som nå bretter opp armene og gjør alt de kan for å bekjempe Covid-19 og dets spredning. Vi er alle del av det store fellesskapet som nå lever i usikkerhet og bekymring rundt koronavirusets smitteeffekt og konsekvensene fra sykdommens nedslag, og for noen har det allerede rammet nære og kjære. (Vi oppfordrer alle våre lesere og lyttere til å følge myndighetenes anbefalinger og oppfordringer – kontinuerlig oppdatert oversikt finnes hos Folkehelseinstituttet.)

Så hva gjør man i en liten filmtidsskriftredaksjon når samfunnets puls er på pause? Vi retter blikket mot det vi kan best og fortsetter driften som før, men med en litt justert vinkling av fokuset vårt på filmkulturen. Innholdet på Montages vil fremover altså være tilpasset samfunnssituasjonen (mer om det konkret nedenfor), og vi håper våre artikler, podkaster og samtaler om film kan fungere som et avbrekk fra den øvrige nyhetssyklusen.

Per i dag, lørdag 14. mars, er altså alle norske kinoer, cinematek og offentlige filmklubber stengt – i første omgang er dette definert til å vare i to uker fra torsdag 12. mars, men det virker mest sannsynlig at myndighetenes strenge tiltak vil opprettholdes i lenger tid. (Cinemateket i Oslo varsler eksempelvis at de holder stengt ut april måned.) Så for kinobransjen må vi anta at «vanlig drift» ligger lengre frem i tid enn et par uker.

Så hva betyr dette for innholdet på Montages?

 • Redaksjonen vil dreie fokuset vekk fra å dekke festival- og kinoaktuelle filmer, med unntak av norske filmer som er aktuelle i spalten Analysen – der flere artikler er på vei, om filmer som allerede har gått på kino en stund.
 • Vårt fokus på filmer som ligger i programmet fremover for Cinematekenes samarbeid i syv norske byer blir satt på pause, inntil disse visningene gjenopptas. (Noen titler blir antageligvis flyttet til høstens program, andre gjennomføres kanskje senere på våren, hvis visningsstedene gjenåpner i tide.)
 • Vi vil forsøke å følge nyhetsbildet for film- og kinobransjen, og rapportere om utvikling og hendelser som vi anser som relevante for våre lesere.

Disse justeringene fristiller redaksjonelle ressurser til andre typer innhold, og som tittelen på denne artikkelen peker mot, vil vi nå styre redaksjonens filmformidling inn mot både filmhistoriske titler og hjemmevideoaktuelle filmer. Og: kåringer!

 • Redaksjonen vil nå fremskynde ferdigstillingen av den lenge planlagte, svært ambisiøse kåringen vår av 1980-tallets beste filmer. (Et prosjekt vi allerede har jobbet med i noen år.)
 • Vi vil rette et mer dedikert fokus mot aktuelle strømme- og klikkefilmtitler, både gjennom republisering av artikler fra arkivet og nye tekster om film som våre lesere kan se fra sofaen.
 • Nye episoder av vår populære podkast Filmfrelst vil også ta høyde for det ovenstående.
 • Filmfestivalen i Cannes er planlagt for sin sedvanlige gjennomføring fra 12. til 23. mai, men det er stor sannsynlighet for at arrangementet – «verdens viktigste filmfestival» – enten blir utsatt eller avlyst. Montages har uansett begynt å planlegge for et alternativ, men vil naturligvis følge utviklingen de neste ukene før vi fatter noen beslutninger.

Vi håper og tror at de fleste av våre lesere vil være like interessert som før i å fortsette å lese og snakke om film her på Montages, men de ekstraordinære omstendighetene vil helt sikkert også resultere i noen uvanlige aktivitetsmønstre. Og nye ideer!

Vi håper dere ikke nøler med å sende oss forslag, tanker og innspill – enten her i kommentarfeltet, eller på epost til redaksjonen på post@montages.no.

Hilsen alle oss i Montages

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 12 kommentarer

 1. Sondre Rua Dokken sier:

  Dette må være det beste som kommer ut av denna situasjonen vi er i

 2. Jon Christoffersen sier:

  Dette var hyggelig å høre: dere gjør som vanlig gode redaksjonelle vurderinger. Selv strømmer jeg mye film og prøver også å se litt gamle filmer innimellom selv om det ikke alltid er like moro imo :) Gleder meg skikkelig til listene fra 80-tallet!

 3. Jonas sier:

  Har ventet i flere år på 80-tallslisten og tilhørende podcaster! Gleder meg som et barn!

 4. Robin sier:

  Gode nyheter!

  Slenger ut et ønske om flere regissør-spesialer ala Scott/Spielberg episodene dere publiserte for mange år siden. Kanskje noe fra Hawks, Lumet eller Hitchcock?

  Alt godt

 5. Eivind sier:

  Først vil jeg takke alle i Montages for den gode jobben dere gjør. Setter pris på det.

  Kunne tenkt meg å høre dere diskutere Eastrail 177 Trilogien av Shyamalan. Dere har vel diskutert de to første og vært innom den siste men likevel.

  Lister er alltid spennende. (Etter å ha hørt på Unstoppable podcasten med Tarantino) så kunne jeg tenkt med å høre deres topp 5 Tony Scott filmer.

  Og til slutt en episode til med «Favorittfilmen» der dere diskuterer deres egne og andres favorittfilmer.

  Men først og fremst hold dere friske.

  • Hjertelig takk. Så langt er vi friske og raske – og i frivillig karantene for å passe på samfunnet vårt. En Tony Scott-episode er en særdeles god idé. Og det _kan_ jo hende han aktualiseres i forbindelse med 1980-tallskåringen… ;-)

 6. Mads sier:

  Tony Scott-episode med Joachim Trier hadde vært noe!
  Mener å huske at han var stor fan av Tony Scott?

 7. Øyvind sier:

  Dere gjør en storartet jobb med alt dere gjør!

  En skikkelig gjennomgang av Brian De Palma på filmfrelst hadde vært meget underholdende. Elsker engasjementet deres hver gang dere trekker fram De Palma i ny og ne. Body Double episoden er kanon

 8. Geir Antonsen sier:

  Ser det nevnes regisør episoder over her – hva med en lang episode om woody allens beste filmer? Har desverre bare sett ett par filmer, så er spent på veien videre. Mannen har vel nettopp utgitt en selvbiografi så har en viss dagsaktualitet å skylde på :)

  Ellers, keep up the good work – oppdaget mye spennende film pga dere.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>