Montages feirer 2-årsjubileum!

1. april 2009 fikk vi en del kanskje ikke så overraskende svar på epost: «Er dette en aprilsnarr?» Nei, det var det ikke. Vi hadde gått online med den første utgaven av Montages.

I dag feirer vi her på Montages vårt 2-årsjubileum, og vil markere dagen med både fest og nylanseringer for nettmagasinet (sa noen app?). Mer om det etter hvert, men først et lite tilbakeblikk: Hvordan har veien hit vi er i dag sett ut? Da vi gikk inn for ideen skjedde ting veldig fort; vi hadde tenkt på den overhengende tanken om et nytt norsk nettmagasin om film som dette i årevis, men fra vi begynte å bygge nettmagasinet frem vi gikk online, gikk det bare knappe tre måneder. Montages har fra starten av vært fundert på en inneforstått idealisme blant alle som er med – og lidenskapen for film står som grunnmuren.

Den første tiden balanserte vi mellom mange typer stoff, med Filmfrelst-podkasten (som faktisk er eldre enn Montages selv) og Coup de Cœur-spalten som ryggrad. Raskt opplevde vi en interesse for nettmagasinet, og flere skribenter kom til noe som bidro til en ytterligere bredde. En periode forsøkte vi oss med en egen nyhetsspalte, i tillegg til lengre artikler om premiereaktuelle filmer, men raskt forstod vi at dette ikke var det vi ønsket å ha fokuset på i Montages. Isteden ble vi mer selektive, og valgte å fokusere på aktualitet i forhold til de regissører og filmer vi anså som mest interessante. Et stadig påtrykk fra filminteresserte gjorde også at vi valgte å gjennomføre en idé om å opprette et eget bloggsamfunn under nettmagasinet. Dette har vi latt vokse gradvis det siste året, og i anledning dagens jubileum kan vi presentere ny samleside for bloggene og deri flere stemmer.

Å synliggjøre filmer som ikke blir sett, tørre å ta debatter som ikke blir snakket om og med engasjement vise filmen i hele dens bredde, har hele tiden vært blant kjerneidealene for oss i Montages – og de mange eksemplene på filmer og emner bare vi har snakket om, sier sitt om nødvendigheten av en arena for disse samtalene.

De siste ukenes energiske norske filmdebatt, har vist oss at de offentlige samtalene om film også har endret seg siden vi startet opp. Etter 1500 artikler, 60 podkastepisoder og ikke minst tusenvis av kommentarer fra alle dere som har deltatt i samtalene her på Montages, kan vi i dag markere ikke bare at vi har et jubileum – men at Montages faktisk står støtt i filmlandskapet med en tydelig stemme. Så vi markerer 2-årsjubileet med å se fremover, og kan i dag vise frem nye prosjekter og funksjoner vi har gledet oss til å presentere for dere:

  • Etter månedsvis med testing og utvikling, er vi endelig klare med Montages for iPhone – en app som gir deg tilgang mobil tilgang på nettmagasinet vårt. Last ned appen fra iTunes (forutsetter at iPhone-enheten har installert iOS 4.3).
  • Vi har også to nye enkeltstående redaksjonelle prosjekter: Det ene er Analysen, som allerede har vært operativt i en måned. Her presenteres dyptpløyende artikler om hver eneste norske kinofilm, fast en uke etter premieredato. I samarbeid med filmvitenskapsmiljøet ønsker vi med Analysen å tilføre et filmfaglig fundament i samtalene om norsk film.
  • Den andre redaksjonelle nyvinningen er den ambisiøse satsingen Barometeret – et samarbeidsprosjekt med filmfestivalen Kosmorama hvor vi har samlet et skandinavisk panel som vil gjennomføre en kontinuerlig kåring av vår tids toneangivende filmskapere. Barometeret lanseres bredt under neste ukes Kosmorama  med besøk av Alexander Payne – Barometerets første utvalgte filmskaper. Prosjektets base vil være hos oss i Montages, med relaterte dybdeartikler om kommende filmskapere og deres filmer.

I tillegg til alt dette har vi pusset opp rundt omkring i hjørnene her i nettmagasinet, og den nysgjerrige vil kunne finne flere små utbedringer. Utover i 2011 vil det også bli lansert flere spennende initativer, så det er med en ganske stor porsjon stolthet og entusiasme vi kan se frem mot Montages’ videre eksistens. Takk for at dere leser og deltar i samtalene om film, og håper dere blir med oss videre!

Hilsen fra alle oss som jobber i Montages.