Filmfrelst #369: Xavier Dolans The Death and Life of John F. Donovan

Regissør Xavier Dolan (Laurence Anyways, Mommy) er en filmskaper vi har fulgt tett på Montages det siste tiåret, og det produktive kanadiske vidunderbarnet signerte i fjor sin syvende spillefilm med The Death and Life of John F. Donovan.

Men på tross av høye forventninger, endte filmen opp med å «forsvinne sporløst» etter festivalpremieren i Toronto i september 2018. Etter hvert ble den sluppet på kino i Frankrike i mars 2019, men ingen andre premieredatoer ble varslet (i Norge står den fortsatt uten distributør) – og den ble til slutt (endelig) tilgjengelig på fransk Blu-ray i høst. Så nå har vi omsider sett filmen, og i denne podkastepisoden diskuterer vi vår opplevelse av Dolans første engelskspråklige verk, og hvordan denne filmen plasserer seg i regissørens oeuvre.

The Death and Life of John F. Donovan har en ambisiøs og tidvis komplisert fortellerstruktur, der vi følger forskjellige tidsplan og blir kjent med filmens to sentrale personer – tittelfiguren, en berømt tv-skuespiller gestaltet av Kit Harington (Game of Thrones), og det som må sies å være hovedpersonen, Rupert (Jacob Tremblay som barn/Ben Schnetzer som voksen), en ung gutt som brevveksler med Donovan, sitt store idol. Små og store dramatiske linjer om berømmelse, hemmeligheter, identitetsspørsmål og kjærlighet, tvinnes sammen til et flettverk av store følelser – eller pur Dolan, som man også kan kalle det.

I panelet vårt sitter Karsten Meinich og Pernille Middelthon, og der episoden går inn på spoilere blir det varslet før de inntreffer. (Oppdatering: Det blir nevnt i episoden at filmen heller ikke har amerikansk distribusjon, men dette har endret seg i etterkant av at opptaket ble gjort.)

God lytting!