Eksklusivt: Xavier Dolan deler visjonen for sin neste film, The Death and Life of John F. Donovan

Cannes 2016: Vidunderbarnet Xavier Dolan – nå selverklært voksen – er ved den franske Rivieraen for å promovere Juste la fin du monde, som deltar i hovedkonkurransen. Samtidig har han benyttet anledningen til å dele noen tanker om sin neste film for en gruppe spesielt inviterte, og Montages’ mange tentakler gjorde at vi fikk anledning til å delta på arrangementet.

The Death and Life of John F. Donovan er Xavier Dolans første engelskspråklige film, og kan skilte med en imponerende rolleliste, bestående av blant andre Kit Harrington, Natalie Portman, Jessica Chastain, Bella Thorne, Kathy Bates, Nicholas Hoult, Taylor Kitsch, Susan Sarandon, Thandie Newton, Michael Gambon og Adele. Filmen er i preproduksjon, og går snart i opptak.

Dolan entrer scenen som en superstjerne til tonene av Q LazzarusGoodbye Horses, på La Plage Royale like ved Croisetten i Cannes, og er sedvanlig velartikulert når han snakker om sin visjon for The Death and Life of John F. Donovan. Etter sigende er det snakk om en langt mer konvensjonell film enn hans tidligere produksjoner, myntet på et stort publikum. Dolan understreker et tydelig ønske å om å nå virkelig bredt ut – at filmens struktur ligner en tegneserie-adaptasjon à la Marvel, med Kit Harington (Game of Thrones) som «superhelt» og Jessica Chastain som antagonist.

Konferansieren gir inntrykk av at Christopher Nolan er en referanse for prosjektet («this is Dolans Nolan-film!»), men Dolan presiserer at Hollywood-auteuren ikke nødvendigvis er en inspirasjonskilde, men bare nevnes for å gi et inntrykk av filmens tempo og tone. Selv om The Death and Life of John F. Donovan beskrives som et karakterdrevet drama, får en inntrykk av at intensiteten vil matche en hvilken som helst høylydt sjangerfilm. Ifølge Dolan vil lydsporet være enda mer avgjørende for opplevelsen enn i hans tidligere filmer, og dette vil lene seg tungt på originale komposisjoner fremfor poplåter. (Mon tro om Gabriel Yared fortsetter sitt samarbeid med regissøren etter minneverdige bidrag til Tom à la ferme og Juste la fin du monde?)

Xavier Dolan og Kathy Bates.
Xavier Dolan og Kathy Bates.

Etter seansen kom Montages i prat med en av Dolans agenter, som snakket åpent om hvilke ambisjoner de har med prosjektet. Dolan vil ha en Oscar, ble det sagt, og følgelig satser produksjonsselskapet på at The Death and Life of John F. Donovan blir aktuell for prestisjetunge kategorier som film, regi og originalmanus, i tillegg til potensielle priser for skuespillerne.

Målet er å ha premiere under neste års Cannes-festival, og deretter stable en solid Oscar-kampanje på beina i løpet av høsten 2017. Filmens budsjett er på 28 millioner dollar, hvilket er betydelig høyere enn noen av Dolans tidligere produksjoner.

På spørsmål om The Death and Life of John F. Donovan blir en «overgangsfilm» der Dolan søker seg vekk fra uttrykket som så lang har definert ham som filmskaper, er svaret et klart og tydelig ja. Dolan signaliserer også at han ønsker å få muligheten til å lage rene sjangerfilmer i fremtiden, ettersom han selv setter stor pris på blockbustere: «I love superhero movies. I’m a good public, I don’t have high standards. I go to the movies and I can enjoy myself very easily.»

Montages vil snarlig diskutere Cannes-aktuelle Juste la fin du monde i en podkast, og har store forventninger til hva Dolan kan få til med mer penger mellom hendene med The Death and Life of John F. Donovan.

Under kan du se de første karakterbildene, samt den første plakaten fra filmen.

*

*

Den første posteren til «The Death and Life of John F. Donovan».
Den første posteren til «The Death and Life of John F. Donovan».