Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Andrea Arnold, Xavier Dolan, Bruno Dumont m.fl.

Så er det igjen klart for vårens vakreste eventyr: filmene som skal delta i Cannes-festivalens offisielle program er offentliggjort. Festivalsjef Thierry Frémaux presenterte i dag produksjonene som inviteres til hovedprogrammet i Cannes, og årets utvalg byr på en tettpakket og auteur-tung hovedkonkurranse.

Ikke minst var det mange gledesrop her i Montages-redaksjonen, da festivalens hovedkonkurranse – de Gullpalme-nominerte filmene – bød på nye filmer fra noen av våre kjæreste auteurer, som Xavier Dolan, Andrea Arnold, Pedro Almodóvar, Maren Ade, Park Chan-wook, Nicolas Winding Refn og Paul Verhoeven, samt solide navn som Jim Jarmusch, Dardenne-brødrene, Bruno Dumont og Olivier Assayas, som alle vender tilbake til Croisetten med nytt materiale. Assayas-filmen Personal Shopper byr for øvrig på hovedkonkurransens eneste norske innslag; skuespiller Anders Danielsen Lie er å finne i rollegalleriet, side om side med Kristen Stewart.

Når det gjelder sideseksjonen Un Certain Regard finner vi hovedsaklig de «mindre etablerte» filmskaperne der; og med nordiske øyne den gledelige inklusjonen av en finsk film – Hymyilevä Mies («The Happiest Day in the Life of Olli Mäki») av Juho Kuosmanen – som ved siden av den Nicolas Winding Refn-regisserte The Neon Demon, gjør at Norden har to regissører representert i de offisielle seksjonene i år. Ellers verdt å merke seg de franske regissør-søstrene Delphine Coulin og Muriel Coulin, som i UCR stiller med sin nye film Voir du pays, og som imponerte stort med 17 Girls i 2011.

Festival de Cannes er verdens viktigste og mest prestisjetunge filmarrangement. Filmene i hovedkonkurransen og det offisielle sideprogrammet Un Certain Regard er hjertet av festivalen, der nye filmskapere kan få sitt gjennombrudd og veteraner oppnå fortsatt anerkjennelse – alt som en opprettholdelse og hyllest til filmkunsten.

Nedenfor følger en oversikt over alle filmene som ble offentliggjort av festivalsjef Thierry Frémaux i dag. Som vanlig meldte festivalen at det også vil komme et knippe filmer i tillegg til dette senere, og de to andre sideprogrammene – Semaine de la Critique og Quinzaine de Réalisateurs – blir offentliggjort om noen dager.

Hovedprogrammet

Åpningsfilm:

Konkurranse:

Se også festivalens offisielle kortfilmprogram, som ble offentliggjort tidligere denne uken.

*

«The Neon Demon» av Nicolas Winding Refn
«The Neon Demon» av Nicolas Winding Refn
«Paterson» av Jim Jarmusch
«Paterson» av Jim Jarmusch

Un Certain Regard

 • Varoonegi (Behnam Behzad)
 • Apprentice (Boo Junfeng)
 • Voir du pays (Delphine Coulin og Muriel Coulin)
 • La danseuse (Stéphanie Di Giusto)
 • Eshtebak (Mohamed Diab)
 • La tortue rogue (Michael Dudok De Wit)
 • Fuchi ni tatsu (Fukada Kôji)
 • Omor Shakhsiya (Maha Haj)
 • Me’ever laharim Vehagvaot (Eran Kolirin)
 • After the Storm (Hirokazu Kore-eda)
 • Hymyilevä Mies (Juho Kuosmanen)
 • La larga noche de Francisco Sanctis (Fransisco Márquez & Andrea Testa)
 • Caini (Bogdan Mirica)
 • Pericle il Nero (Stefano Mordini)
 • The Transfiguration (Michael O’Shea)
 • Captain Fantastic (Matt Ross)
 • Uchenik (Kirill Serebrennikov)

*

Midnight Screenings:

 • Gimme Danger (Jim Jarmusch)
 • Bu-san-haeng (Yeon Sang-ho)

Utenfor konkurranse:

 • SVK (Steven Spielberg)
 • Goksung (Na Hong-nin)
 • Money Monster (Jodie Foster)
 • The Nice Guys (Shane Black)

Spesialseanser:

 • L’ultima spiaggia (Thanos Anasthopoulos og Davide Del Degan)
 • Hissein Habré, une tragédie Tchadienne (Mahamat Saleh Haroun)
 • La mort de Louis XIV (Albert Serra)
 • Exil (Rithy Panh)
 • Le cancre (Paul Vecchiali)

Filmfestivalen i Cannes vil i år finne sted fra 11. mai til 22. mai, og Montages dekker hele festivalen. Nedenfor har vi limt inn et knippe trailere til filmer som er valgt ut til årets festival:

*