Cannes 2016

Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Andrea Arnold, Xavier Dolan, Bruno Dumont m.fl.

Så er det igjen klart for vårens vakreste eventyr: filmene som skal delta i Cannes-festivalens offisielle program er offentliggjort. Festivalsjef Thierry Frémaux presenterte i dag produksjonene som inviteres til hovedprogrammet i Cannes, og årets utvalg byr på en tettpakket og auteur-tung hovedkonkurranse.

Ikke minst var det mange gledesrop her i Montages-redaksjonen, da festivalens hovedkonkurranse – de Gullpalme-nominerte filmene – bød på nye filmer fra noen av våre kjæreste auteurer, som Xavier Dolan, Andrea Arnold, Pedro Almodóvar, Maren Ade, Park Chan-wook, Nicolas Winding Refn og Paul Verhoeven, samt solide navn som Jim Jarmusch, Dardenne-brødrene, Bruno Dumont og Olivier Assayas, som alle vender tilbake til Croisetten med nytt materiale. Assayas-filmen Personal Shopper byr for øvrig på hovedkonkurransens eneste norske innslag; skuespiller Anders Danielsen Lie er å finne i rollegalleriet, side om side med Kristen Stewart.

Når det gjelder sideseksjonen Un Certain Regard finner vi hovedsaklig de «mindre etablerte» filmskaperne der; og med nordiske øyne den gledelige inklusjonen av en finsk film – Hymyilevä Mies («The Happiest Day in the Life of Olli Mäki») av Juho Kuosmanen – som ved siden av den Nicolas Winding Refn-regisserte The Neon Demon, gjør at Norden har to regissører representert i de offisielle seksjonene i år. Ellers verdt å merke seg de franske regissør-søstrene Delphine Coulin og Muriel Coulin, som i UCR stiller med sin nye film Voir du pays, og som imponerte stort med 17 Girls i 2011.

Festival de Cannes er verdens viktigste og mest prestisjetunge filmarrangement. Filmene i hovedkonkurransen og det offisielle sideprogrammet Un Certain Regard er hjertet av festivalen, der nye filmskapere kan få sitt gjennombrudd og veteraner oppnå fortsatt anerkjennelse – alt som en opprettholdelse og hyllest til filmkunsten.

Nedenfor følger en oversikt over alle filmene som ble offentliggjort av festivalsjef Thierry Frémaux i dag. Som vanlig meldte festivalen at det også vil komme et knippe filmer i tillegg til dette senere, og de to andre sideprogrammene – Semaine de la Critique og Quinzaine de Réalisateurs – blir offentliggjort om noen dager.

Hovedprogrammet

Åpningsfilm:

Konkurranse:

Se også festivalens offisielle kortfilmprogram, som ble offentliggjort tidligere denne uken.

*

«The Neon Demon» av Nicolas Winding Refn
«The Neon Demon» av Nicolas Winding Refn
«Paterson» av Jim Jarmusch
«Paterson» av Jim Jarmusch

Un Certain Regard

 • Varoonegi (Behnam Behzad)
 • Apprentice (Boo Junfeng)
 • Voir du pays (Delphine Coulin og Muriel Coulin)
 • La danseuse (Stéphanie Di Giusto)
 • Eshtebak (Mohamed Diab)
 • La tortue rogue (Michael Dudok De Wit)
 • Fuchi ni tatsu (Fukada Kôji)
 • Omor Shakhsiya (Maha Haj)
 • Me’ever laharim Vehagvaot (Eran Kolirin)
 • After the Storm (Hirokazu Kore-eda)
 • Hymyilevä Mies (Juho Kuosmanen)
 • La larga noche de Francisco Sanctis (Fransisco Márquez & Andrea Testa)
 • Caini (Bogdan Mirica)
 • Pericle il Nero (Stefano Mordini)
 • The Transfiguration (Michael O’Shea)
 • Captain Fantastic (Matt Ross)
 • Uchenik (Kirill Serebrennikov)

*

Midnight Screenings:

 • Gimme Danger (Jim Jarmusch)
 • Bu-san-haeng (Yeon Sang-ho)

Utenfor konkurranse:

 • SVK (Steven Spielberg)
 • Goksung (Na Hong-nin)
 • Money Monster (Jodie Foster)
 • The Nice Guys (Shane Black)

Spesialseanser:

 • L’ultima spiaggia (Thanos Anasthopoulos og Davide Del Degan)
 • Hissein Habré, une tragédie Tchadienne (Mahamat Saleh Haroun)
 • La mort de Louis XIV (Albert Serra)
 • Exil (Rithy Panh)
 • Le cancre (Paul Vecchiali)

Filmfestivalen i Cannes vil i år finne sted fra 11. mai til 22. mai, og Montages dekker hele festivalen. Nedenfor har vi limt inn et knippe trailere til filmer som er valgt ut til årets festival:

*

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Mads sier:

  Fantastisk årgang!
  Men hvor er Malick? Ikke ferdig?

 2. Absolutt mye potensielt snacks på dette programmet. Størst forventninger har jeg til Paul Verhoevens ELLE (ettersom Verhoeven er en av mine favorittregissører) – kan bli en slags De Palma/PASSION-sak og en retur til filmregi som lukter kvalitetsnivået til makeløse Besson/LUCY.

  Ellers er det alltid interessant med nye verk fra Andrea Arnold og Christian Mungiu. Og naturligvis Spielbergs SVK, selv om trailerne har vært foruroligende.

 3. Øyvind Romundstad sier:

  Må jo være tidenes årgang av Cannes-festivalen! Føles i hvertfall sånn :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>