Filmfrelst #244: Roberto Rosselinis Rom, åpen by

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Rom, åpen by (1945) vises torsdag 29. september i Oslo, Stavanger, Kristiansand, Lillehammer, Tromsø og Trondheim. I Oslo vises filmen første gang onsdag 28. september. Visningstider og informasjon finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I forbindelse med at Roberto Rossellinis Rom, åpen by (1945) vises i nyrestaurert utgave på Cinematekene, har vi i denne podkastepisoden satt oss ned for å diskutere denne vaskeekte klassikeren fra den italienske neorealismen.

Er filmen den samme når flere lag med skitt og støvkorn er fjernet? Og er den egentlig så «rå» som sitt rykte, eller er ikke lenger de studioproduserte scenene like «usynlige» som da filmen hadde premiere? Og i hvilken grad merker vi manusforfatter Federico Fellinis nærvær?

Det er på alle måter et interessant nytt møte vi har med Rom, åpen by, som har urokkelig status som en av de aller viktigste i filmhistorien, men som slettes ikke føles som et museumsobjekt.

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!