Filmfrelst

Filmfrelst #219: Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice

Vi har sett Zack Snyders nye film, Batman v Superman: Dawn of Justice, som følger opp handlingen fra Man of Steel (2013) og presenterer de to tegneserielegendene Batman og Superman i én og samme film.

Våre forventninger til Dawn of Justice er hovedsakelig knyttet opp mot Zack Snyder som «action auteur». Tråkker denne nye filmen i samme fotspor som den polariserende Man of Steel, eller har Snyder latt seg inspirere av Marvels mer strømlinjeformede superhelt-blockbustere?

Ved mikrofonene sitter Truls Foss, Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 8 kommentarer

 1. Eirik sier:

  God podcast.

  33% på Rotten Tomatoes er foreløpig status. Jeg skrev med en amerikansk venn like etter at de norske avis anmeldelsene begynte og publiseres, og refererte til at de var veldig positive, eller som Jon Selås i VG får sagt det: Noe av det aller beste! Rett og slett formidabel! Jeg har ikke sett filmen selv ennå, men snodig hvordan deler av norsk presse kan prestere og gi så rosende ord til en film som virker og ha helt elementære problemer. Latt meg ofte fasinere av Batman som karakter, men vet ikke om jeg orker dette her. Har også Nolans versjon for tett på. Og jeg får ingen følelse av at det står noe stort på spill her – noe en «set up film» som denne burde inneholde masser av.

 2. Sverre sier:

  Kan jeg spørre hvorfor det er så stor forskjell på anmeldere her i landet kontra USA? Både DB, VG og P3 ga denne filmen terningkast 5, mens den har regelrett blitt slaktet over dammen.

 3. Christian sier:

  Det lurer jeg også på. Aftenposten var også positiv og skryter endatil av Jesse Eisenberg, en rolle som blir dratt ned i gjørma i de amerikanske anmeldelsene jeg har lest. Var det servering før pressevisningen her til lands??

  • Sverre sier:

   Skulle tro det. Eneste forklaring jeg kan komme på er at norske anmeldere ikke bryr seg nevneverdig om store blockbustere, og er ikke helt i kontakt med hva som kreves. De er villige til å la elementære ting gå forbi, (struktur, story, karakterer) som ikke ville passert i en mer konvensjonell film.

 4. Sverre sier:

  Denne var skuffende, og jeg likte MoS veldig godt. Snyder sliter veldig med historie fortelling og struktur, selvom filmene hans ser strålende ut visuelt.

  Hans beste filmer er veldig direkte adopsjoner av grafiske noveller eller remakes. Virker som han trenger panel for panel fra en tegneserie bok for å få filmene til å fungere. Nolan’s innflytelse på Man of Steel er veldig innlysende, spesielt i de første 2/3 av filmen.

  Er veldig spent på fortsettelsen på DC universet og hva de kommer til å gjøre med Snyder, da filmen er blitt slaktet av kritikerne. Få inn George Miller.

  • Morsomt du nevner det med 2/3 av filmen. Jeg er nok hakket mer positiv enn mine kolleger i podcasten, og synes de første 2/3 tilbød masse flott — fantastiske drømmesekvenser, herlig «setpiece eksess», nydelige temposkifter, kolliderende stilarter — alt sammen del av Snyders auteuruttrykk. I tillegg til hans utforskning av temaer som fysikalitet vs. spiritualitet, individet vs. kollektivet og miksen av pop kultur og myter.

   Men så halter den veldig i siste del. Blir fryktelig Marvel-aktig. Er også enig i en del andre innsigelser (manus, Eisenberg m.m.).

   Den samme ujevnheten er tilstede i musikken til Hans Zimmer & Junkie XL. Nydelige partier inkluderer referansene til MAN OF STEEL, elgitaren for Wonder Woman, de korale partiene og det SHERLOCK HOLMES-aktige temaet for Lex Luthor, som nesten utspiller seg som de underliggende akkordene i et langsomt «krafthymne»-tema fra 90-tallet. Mindre vellykket var trommene (gjort mye bedre i MAD MAX) og den generiske actionmusikken forøvrig.

   Kort fortalt: Ujevnt. Men ikke ensidig negativt.

  • Jesper sier:

   Prøver å finne noe vittig eller morsomt å tilføye til det som allerede er skrevet her, men kommer i konklusjon med at jeg er helt enig med alt du skriver Thor Joachim, da spessielt musikkdelen.

   Stolt men haltene er kanskje min vurdering av filmen, som jeg skal forøvrig ha et gjensyn med før jeg klarer å «gå videre» fra tre år med venting

 5. Espen Haugen sier:

  Jeg er stor fan av podcasten deres,keep up the good work.Er klar over at jeg er vel sen til denne diskusjonen.Vil først bare si at jeg syntes Dawn of justice er noe av det dårligste jeg noen gang har sett på kino. Allerede da den første traileren dukket opp på nettet var jeg skeptisk. Og all min skepsis ble til virkelighet og vel så det. Syntes ikke Man of Steel var noe å skryte av heller,kanskje med unntak av musikken. Hva er det med Zack Snyder? Jeg mener hvorfor er dere så entusiastiske til han? Filmene hans er utrolig kjedelige.For det meste er filmene hans like spennende som å se på noen andre spille play station. De er tvers igjennom syntetiske, det er lett se hvor cgi effektene slutter og plastikken begynner. Det er skriking rett i kameraet og slåssing i sakte film. Og pene mennesker som dreper perverst mange.Dette er kun min subjektive oppfatning, hva gjør egentlig Zack Snyder til en action auteur? jeg lurer faktisk

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>