Filmfrelst #202: Oscar-tips 2016, del 1

Vinterens Oscar-utdeling finner sted 28. februar 2016, men «Oscar-sesongen» er allerede godt i gang. I denne episoden av Filmfrelst ser vi dypt inn i spåkulen, og diskuterer hvilke filmer som ligger an til å få Oscar-nominasjoner (og kanskje til slutt vinne en statuett eller to).

Så hva menes med begrepet «Oscar-sesongen»? På godt amerikansk heter det «Awards Season«; denne perioden fra september til februar, hvor filmer med Oscar-potensiale byr seg frem for Akademiets medlemmer. Selve buzzen rundt det hele kan også sies å være et slags internett-fenomen, med kritikere, bloggere og andre forståsegpåere som distribuerer sine mer eller mindre tåkete tanker om hvilke filmer som til enhver tid leder racet. Sesongen som sådan innebefatter også de mange prisutdelingene som preger film-vinteren og leder opp til Oscar-utdelingen, deriblant Golden Globe, BAFTA, SAG, DGA, osv. Kroningen på selveste Academy Awards (aka Oscar) avslutter det hele.

I de foregående Oscar-sesongene har vi her på Montages hatt for vane å spille inn en Oscar-episode av Filmfrelst i forkant av selve utdelingen (her er henholdsvis 2012-, 2013-, 2014– og 2015-utgavene), med personlige forhåpninger og tips til hvilke filmer som tar med seg priser i diverse kategorier. I år starter vi litt tidligere enn vanlig. Vi har sett såpass mange av filmene som regnes som aktuelle, at vi tenkte det kunne være gøy å «følge» sesongen underveis.

Denne første Oscar-tips-episoden ser hovedsaklig på hvilke nominasjoner vi regner som mest sannsynlig når disse slippes 14. januar 2016, og vi sneier innom filmer som The Revenant, Steve Jobs, Room, Brooklyn, Spotlight, Mad Max: Fury Road, Carol og Inside Out. Så vil tiden vise om vi er erfarne i gamet eller bommer stygt. Deltagerne i denne episoden er Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!