Filmfrelst

Filmfrelst #202: Oscar-tips 2016, del 1

Vinterens Oscar-utdeling finner sted 28. februar 2016, men «Oscar-sesongen» er allerede godt i gang. I denne episoden av Filmfrelst ser vi dypt inn i spåkulen, og diskuterer hvilke filmer som ligger an til å få Oscar-nominasjoner (og kanskje til slutt vinne en statuett eller to).

Så hva menes med begrepet «Oscar-sesongen»? På godt amerikansk heter det «Awards Season«; denne perioden fra september til februar, hvor filmer med Oscar-potensiale byr seg frem for Akademiets medlemmer. Selve buzzen rundt det hele kan også sies å være et slags internett-fenomen, med kritikere, bloggere og andre forståsegpåere som distribuerer sine mer eller mindre tåkete tanker om hvilke filmer som til enhver tid leder racet. Sesongen som sådan innebefatter også de mange prisutdelingene som preger film-vinteren og leder opp til Oscar-utdelingen, deriblant Golden Globe, BAFTA, SAG, DGA, osv. Kroningen på selveste Academy Awards (aka Oscar) avslutter det hele.

I de foregående Oscar-sesongene har vi her på Montages hatt for vane å spille inn en Oscar-episode av Filmfrelst i forkant av selve utdelingen (her er henholdsvis 2012-, 2013-, 2014– og 2015-utgavene), med personlige forhåpninger og tips til hvilke filmer som tar med seg priser i diverse kategorier. I år starter vi litt tidligere enn vanlig. Vi har sett såpass mange av filmene som regnes som aktuelle, at vi tenkte det kunne være gøy å «følge» sesongen underveis.

Denne første Oscar-tips-episoden ser hovedsaklig på hvilke nominasjoner vi regner som mest sannsynlig når disse slippes 14. januar 2016, og vi sneier innom filmer som The Revenant, Steve Jobs, Room, Brooklyn, Spotlight, Mad Max: Fury Road, Carol og Inside Out. Så vil tiden vise om vi er erfarne i gamet eller bommer stygt. Deltagerne i denne episoden er Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Waaat?! Hvem var det som mislikte Cate Blanchett? Ho må jo være blant de beste skuespillerne vi har i dag? Utover det er jeg enig med mange av tankene deres, spesielt den om The Martian. Personlig likte jeg den, men den er ikke Oscar-god. På samme måte jeg følte da Gravity vant sju prisen noen år tilbake. Fin film, men ikke så fin.

  Håper virkelig TFA stikker av med noen priser (annet enn for tekniske).

 2. Asle Thu sier:

  Forstår ikke hvorfor filmen om Steve Jobs ikke blir nominert. Jeg har nettopp sett den, og synes den er bra. Den burde blitt nominert til flere priser. Må en film være populær for å bli nominert? Kanskje dere kunne snakket litt om hva som skal til for at en film kan bli nominert. Synes det er fint at dere starter med Oscar-tips nå. Gleder meg til neste del.

  • Det er ikke umulig at «Steve Jobs» får noen nominasjoner når de offentliggjøres 14. januar 2016, men prisutdelingsbuzzkulturen har satt den filmen i en uheldig posisjon av årsakene vi diskuterer i episoden.

 3. Øyvind sier:

  Har bare sett noen få av filmene som diskuteres, så jeg skjønner jeg har mye å glede meg til! Spesielt Steve Jobs har jeg store forventninger til. Ellers helt enig i at Inside Out var fantastisk – merkelig hvordan en litt absurd animasjonsfilm faktisk er den mest gripende filmen man har sett i året som gikk. Bare å bøye seg i hatten for Pixar! Hadde jo vært artig om den stakk av med prisen for beste film, men siden det er animasjon så skal det vel holde hardt.

 4. Fred sier:

  Nokon som veit om ein TV-kanal som sender årets Oscar-utdeling live?

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>