Topplister

Topp 10: Hans Zimmer soundtracks

La det være sagt først som sist: Dette er fryktelig vanskelig. Hans Zimmer er en av mine aller største komponistfavoritter, noe jeg sannsynligvis deler med resten av Montages-redaksjonen. Å plukke ut de ti beste soundtrackene hans er derfor en umåtelig tøff oppgave. Jeg vil allikevel gjøre et forsøk.

Zimmer startet sin seriøse karriere som elektropop-artist på begynnelsen av 80-tallet (blant annet som keyboardist på The Buggles’ udødelige Video Killed The Radio Star), før han dro til England og gikk i lære hos den britiske komponisten Stanley Myers (kanskje mest kjent for sitt Cavatina-tema fra The Deer Hunter). Gjennombruddet i Hollywood kom med Barry Levinsons Rain Man (1988), og resten er historie, som de sier. Enten man liker ham eller ei er han unektelig en av de største og mest innflytelsesrike komponistene i filmmusikkhistorien, eksemplifisert gjennom selskapet Remote Control (tidligere Media Ventures) som har fostret frem en rekke komponister i Zimmers stilistiske ånd.

Foranledningen for denne listen er selvsagt premieren på Christopher Nolans The Dark Knight Rises. Zimmers Batman-musikk (i samarbeid med James Newton Howard på de to foregående filmene) er perfekt i sin kontekst, men ikke blant mine personlige favoritter. Derfor er de heller ikke inkludert på listen under. Something’s Gotta Give, for å sitere tittelen på en annen Zimmer-komponert film.

Jeg gjør oppmerksom på at listen er 90% subjektiv og 10% et forsøk på å inkludere de viktigste milepælene. I tillegg kan jeg ikke legge skjul på at musikkens kvalitet som lytteopplevelse og album også spiller en rolle i denne sammenheng. Det er bare å skrike og protestere i kommentarfeltet hvis dere synes dette er helt på trynet. Men aller mest oppfordrer jeg deg til å gi oss dine egne favoritter.

10. The Lion King (1994)

Zimmer er etter min mening aller best når han kan dyrke sine krafthymner ispedd ulike eksotiske, etniske innslag. The Lion King er et godt eksempel på det, og han fikk da også en Oscar for arbeidet. Selv om folk flest sannsynligvis husker Elton Johns sanger best, er det Zimmers nydelige melodier og vidåpne intervaller som fanger essenssen av dramaet på de afrikanske steppene.

9. Black Rain (1989)

I Ridley Scotts undervurderte film noir la Zimmer først grunnlaget for det som skulle bli den banebrytende krafthymne/power anthem-ideologien i fremtidige  actionfilmer. Det melankolske temaet for Nick og Masa er filmens hjerteslag, videreført i balladen I’ll Be Holding On. I sin helhet fremstår soundtracket som en litt røffere versjon av Vangelis’ Blade Runner (1982), og det er i høyeste grad ment som et kompliment. I disse dager forberedes en ny soundtrack-utgivelse med all Zimmers musikk.

8. K2 (1991)

Kanskje ikke mange som husker Franc Roddams klatrefilm, men den har drivende god nerve. Nå må jeg påpeke av det var Chaz Jankels musikk som endte opp i den ferdige filmen, mens Zimmers materiale av en eller annen grunn aldri ble brukt. Det er synd, fordi den dyrker komponistens store styrke – de etniske fargene, iblandet elementer av symfonisk prog rock. Det ble gitt ut et ‘inspired by’-album som inneholder to lange suiter – The Ascent og The Descent. Her er førstnevnte:

7. Inception (2010)

Lite melodier å snakke om, men et voldsomt «tredimensjonalt» lydrom (med store akkordsprang) som nærmest konnoterer dybden i de forskjellige drømmelagene karakterene beveger seg gjennom. På dette tidspunktet er Zimmer mer opptatt av teksturer, ostinater og perkusjonsdrevne spor (som f.eks. Mombasa), men her er også nydelige, Vangelis-inspirerte ting som Old Souls. Johnny Marr fra The Smiths bidrar med insisterende gitarriff.

6. Gladiator (2000)

Det var knapt et soundtrack etter denne som ikke benyttet seg av ordløs, kvinnelig vokal med arabiske klanger i en eller annen form. Men her er også mye mer. Dette er et slags brytningspartitur for Zimmer – et eller annet sted i krysningspunktet mellom de storslåtte melodiene og den mer ostinat-drevne estetikken, som for eksempel den Holst-inspirerte The Battle. Best er den i de lavmælte partiene, gjerne kun en duduk og en gitar på en myk basspute.

5. The Da Vinci Code (2006)

Jeg har alltid elsket melankolien i spirituell eller religiøs musikk som bruker den kromatiske skala for det den er verdt. Zimmer dypper ned i dette landskapet for Ron Howards litt ujevne adaptasjon av Dan Browns bestselger, men har tilstrekkelige droner og ulike repetitive figurer for å gi det hele dynamikk. Resultatet blir både majestetisk og nedtonet på en gang. Subtilt er det ikke, men det er heller ikke derfor jeg lytter til Zimmer. Høydepunktet er fremdeles Che Valiers de Sangreal:

4. The Thin Red Line (1998)

Kanskje Zimmers mest anerkjente verk blant cineaster. Her er ingen krafthymner; bare sensuelle, hypnotiserende teksturer som sleper seg langsomt avgårde over Terrence Malicks usigelig vakre landskapsbilder. Eller står i kontrast til volden på skjermen. I orkestreringen hintes det mot Solomon-øyenes folketoner, men mest av alt skildrer den apatien i karakterenes psyke. Det ubestridte knutepunktet i partituret er Journey to the Line:

3. Crimson Tide (1995)

Tony Scotts rødmussede ubåtfilm passer som hånd i hanske til Zimmers krafthymne-estetikk; kanskje første gang den virkelig fremstår som ferdigformulert. Det episke sporet Roll Tide er høydepunktet, kanskje spesielt midtveis når et dyprøstet mannskor stemmer i sjøsalmen Eternal Father, Strong To Save mens ubåten dykker under vann. Gud bedre, her sprenges alle gåsehudskalaer for min del:

2. The Rock (1996)

OK, så er det enda flere krafthymner, men Michael Bays bunnsolide actionfilm er den som for alvor gjorde lydbildet populært. The Rock er for samtidens filmmusikk-fans det som Star Wars var for generasjonen før. Dette er erketypen: Molltungt, episk og tøft med Zimmers typiske blend av synth, sampler og akustisk orkester. Det er nødvendig å påpeke at Zimmer stod for hovedtemaene, mens Nick Glennie-Smith skrev mye av musikken forøvrig (samt et par andre Media Ventures-ansatte).

1. Beyond Rangoon (1995)

Dette har vært min ubestridte Zimmer-favoritt i mange, mange år. Orgasmisk nydelige musikktablåer som omfavner Zimmers bruk av etniske sjatteringer på sitt mest rafinnerte. Det er kanskje ikke så mange som husker John Boormans actiondrama om Burma-konflikten i 1988, men at den er vakker både å se på og lytte til er det ingen tvil om. Soundtracket er som et konseptalbum der du umiddelbart hengis til elver, jungel, mygg, innfødte og pollen som flakser gjennom bregner i solnedgang.

*

Jeg klarer ikke å avslutte denne listen uten å jukse litt. Beklager. Jeg må gi disse noen hederlige omtaler, i det minste:  Rain Man (1988), Driving Miss Daisy (1989), Days of Thunder (1990), Backdraft (1991), Thelma & Louise (1991), Point of No Return (1993), The House of the Spirits (1993), The Last Samurai (2003), The Dark Knight (2008), og Pirates of the Caribbean-filmene (2003-2011).

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Artig å lese din topp 10 Zimmer. Var litt annerledes enn jeg hadde trodd og min ser definitivt annerledes ut enn din. Skal se om jeg ikke får laget en topp 10 jeg også. Kommer tilbake med eventuelle resultater :).

 2. Emil Wahl sier:

  Her er min 100% subjektive liste som inneholder de 10 Zimmer CD-ene jeg har hørt på mest. Jeg ser nå at nesten alle er fra 2000-tallet, til tross for at jeg er fan av hans eldre arbeid også.

  1. Nolan’s Batman trilogi
  2. Gladiator
  3. Black Hawk Down
  4. Inception
  5. King Arthur
  6. Dead man’s chest
  7. The Rock
  8. Thin Red Line
  9. CoD: Modern Warfare 2
  10. The Ring 2

 3. Meget vanskelig dette, men her er min topp 10:

  1. Batman Begins
  2. Broken Arrow
  3. The Last Samurai
  4. King Arthur
  5. The Rock
  6. Inception
  7. Angels & Demons
  8. Dark Knight Rises, The
  9. The Dark Knight
  10. Beyond Rangoon

 4. Jon Aanensen sier:

  Thor, Zimmer har musikken til den europeiske versjonen av K2, og Varese ga ut Zimmer’s score. Jeg så den Zimmer-komponerte utgaven av filmen for 20 år siden.

  Min liste er veldig preget av seint 80-tall, samt 90-tall.

  1. Green Card
  2. Days Of Thunder
  3. Rain Man
  4. Black Rain
  5. Beyond Rangoon
  6. The Fan
  7. The Rock
  8. Mission: Impossible II
  9. A World Apart
  10. Bird On A Wire

  Honorable mentions:
  Driving Miss Daisy, Thelma & Louise, Regarding Henry, Toys, Point Of No Return, Crimson Tide, Broken Arrow, Gladiator, Pearl Harbor, The Last Samurai, Batman Begins, The Weather Man, The Holiday, Inception.

 5. Jon, jeg visste ikke at K2 var en sånn Tangerine Dream/Jerry Goldsmith/Legend-greie med to forskjellige soundtracks i hvert kontinent. Jeg trodde det bare var en vanlig refusert score. Takk for tilleggsopplysningen. Utgaven jeg så (på norsk TV for omtrent like mange år siden som deg) hadde Jankels musikk.

 6. Morten Steingrimsen sier:

  Hvordan vurderer du The Dark Knight Rises-soundtrket? Rakk ikke å spørre deg så mye om dette tidligere i dag da vi møttes etter pressevisningen. Selv ble jeg bergtatt (har jo sikkert hørt soundtracket 35 ganger på Spotify på forhånd). Ble så hinsides revet med av Zimmers TDKR-soundtracket :D INGEN lager actionfilmmusikk slik som Zimmer; det beviser han nok en gang.

 7. Jeg synes den fungerte helt utmerket i kontekst (som alle BATMAN-soundtrackene) — hjerteslag, puls, kall det hva du vil. Når den ikke var begravd i lydeffekter, var den massivt episk! Synes også «deshi basara» («He Rises»)-koret var effektivt når det kom på, selv om det irriterte meg at jeg hadde sett videoen som parodierte det i form av «fishy pasta»:

  http://www.youtube.com/watch?v=6YGZrYeyYMo

  Det ødela litt. :)

  Som soundtrack vet jeg ikke helt om det er noe jeg kommer til å lytte særlig mye til. Det er ikke min favoritt-Zimmersound. Men kanskje det gror på meg.

 8. Even Benestad sier:

  Mitt første virkelige møte med Hans Zimmer var med Point of no Return. En litt oversett re-make av Luc Bessons Nikita.

  Musikken står fremdeles frem selv om den er noe preget av tiden. Uansett er det sterke melodilinjer og ikke minst tonnevis av atmosfære…

  http://www.youtube.com/watch?v=ImyuuyB8j3s&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=o-R7vn76Vck

 9. Den er helt nydelig, Even, og også blant mine hederlige omtalte. Filmen er også, som du antyder, ganske undervurdert. En av Bridget Fondas aller beste, etter min mening.

 10. Joakim Krane Bech sier:

  Ikke nødvendigvis superrelevant, men tenkte jeg kunne dele den her uansett – en fantastisk trailer mash-up som viser klipp fra Lion King med lyd fra en av trailerne til The Dark Knight Rises (og Zimmer hadde jo musikk til begge, så sånn sett er det relevant for denne artikkelen…) :)

  http://www.youtube.com/watch?v=1NRsPDhyHrc

  Jeg er fasinert av hvordan en godt laget mash-up trailer kan endre stemningen og uttrykket i en trailer totalt ved å bruke annen musikk og med litt kreativ klipping! Det finnes bl.a. en mash-up trailer på YouTube som har omgjort Mrs. Doubtfire til den reneste skrekkfilmen!

 11. Asle Thu sier:

  Fint at det er laget en liste med Zimmer sin filmmusikk. Der er det mye å velge mellom. Selv synes jeg musikken han laget til rush er veldig bra, men inception er nesten like bra. Det er vanskelig å lage lister uansett.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>