Trailer til Paul Thomas Andersons The Master!

Cannes 2012: The Master av Paul Thomas Anderson er antageligvis dette filmårets absolutt mest etterlengtede film her i Montages-redaksjonen. Den var ikke inkludert på listen over filmene da hovedkonkurranseprogrammet til Cannes ble sluppet tidligere i våres, men så kom filmen altså til å likevel fargelegge festivalen – for idag ble filmens aller første bilder offentliggjort, presentert i denne høyst egenartede traileren.

Hva skal man si? Dette ser ut til å bli en vanvittig velspilt, og ikke så rent lite ubehagelig film. Joaquin Phoenix og Philip Seymour Hoffman spiller hovedrollene i et drama satt til 50-tallets som etter sigende vil kretse rundt en religiøs bevegelse (ikke ulik scientologikirken) ledet av Hoffmans karakter.

Denne mest teaseraktige traileren er utelukkende fokusert på Phoenix’ karakter, og er bygget rundt et avhør han befinner seg i. Kombinert med svært effektiv bruk av musikk og lyd (det må nesten være fra Jonny Greenwoods originalkomposisjon til filmen), skaper trailerens bilder en snikende stemning som introduserer perfekt for oss i hvilket landskap Paul Thomas Anderson har plassert denne filmen i. Det føles rett og slett veldig tett på hva han gjorde i There Will Be Blood, som selvfølgelig er til å få gåsehud av i seg selv.

Fotografen på The Master er rumenske Mihai Malaimare Jr. (som vi må gi Francis Ford Coppola æren for å ha oppdaget), og bildene i dette klippet viser øyeblikkelig hvor gjennomført periodeuttrykket er. Ikke bare er filmen skutt på 65mm, men både lys og fargebruk indikerer at The Master vil skille seg tydelig vekk fra mer glorete og polerte filmskildringer av 50-tallet.

Dette lover helt enkelt vanvittig godt, og Paul Thomas Anderson ser ut til å opprettholde og øke sin posisjon som en av de største filmskaperne i sin generasjon. Se traileren her: